Člani in članice društva KD France Marolt iz Malečnika so se nagradili z izletom

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
11.09.2024 03:25

Zgodovinsko, kulturno in izobraževalno društvo KD France Marolt iz Malečnika, ki v svojih sekcijah združuje vrsto ljubiteljskih kulturnikov, je pripravilo izlet na Gorenjsko in je na sploh zelo aktivno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred planiškimi skakalnicami
Arhiv Društva

"Društvo šteje 55 članov. V zadnjem času nas poleg kulturnega udejstvovanja povezuje tudi udarniško delo. Obnovili smo društvene prostore in oder. Ker si za to ne zaslužimo le pohvale, smo se po dolgih, dolgih letih nagradili z enodnevnim potepanjem po Gorenjski. Na njem smo zagotovo utrdili prijateljske vezi, zato bo kulturna sezona, ki je pred nami, precej lažja in polna novih idej," je povedal Teodor Zorko, predsednik KD Malečnik, ki je konec lanskega leta praznovalo že 120 let neprekinjenega obstoja in delovanja.

S turističnim avtobusom so se družno najprej odpeljali do Rateč. Že prej so med vožnjo uživali ob lepotah naše deželice. Na poti jih je v Dovju pozdravil Jakob Aljaž in kazal na s soncem obsijani Triglav. Prva ciljna točka je bil Nordijski center Planica, kraj svetovnega slovesa v smučarskih skokih in poletih z znamenito skakalnico Planiško velikanko. Razdelili so se v dve skupini in se s sedežnico povzpeli na vrh letalnice, od koder segajo dih jemajoči razgledi v osrčje najslikovitejše alpske doline v Sloveniji – doline pod Poncami. Občutke slovenskih orlov in svetovne skakalne elite lahko podoživite, če se po najbolj strmi jeklenici na svetu spustite čez Planiško velikanko. Udeleženci izleta so si vodeno ogledali še sam center Planica, ki je svojevrsten arhitekturni dosežek. V njem je mogoče tekati na smučeh tudi poleti. Obiskovalci so spoznali tudi zgodovino Bloudkove velikanke ter letalnice bratov Gorišek, vse do današnjega modernega Nordijskega centra. Ogledali so si tudi bogato muzejsko zbirko, ki ponuja vpogled v zgodovino in največje dosežke slovenskih smučarskih skakalcev. Najbolj korajžni so se lahko preizkusili tudi na simulatorju za letenje.

Minuli konec tedna se je zaključila tudi akcija Gremo v hribe, ki so se je udeležili številni znani športniki.
Anita Kirbiš

Nekateri so nekaj prostega časa izkoristili za kavo, drugi so se pridružili zaključni prireditvi Gremo v hribe, na kateri so nastopili slovenski glasbeniki (Nuša Derenda, Andrej Šifrer, Slovenski zvoki, Čuki). Prišli so tudi številni uspešni slovenski športniki, tudi nekdanji. Med njimi so bili vedno nasmejani Franci Petek, legendarni alpski smučar Bojan Križaj, judoistka Urška Žolnir in mariborska nogometna legenda Marcos Tavares.

Nato je Mariborčane pot vodila še v Begunje k Joževcu, kjer so doma Avseniki. Ogledali so si prenovljen muzej Avsenik, ki je z zbirko doživeta pripoved časa, v katerem sta aktivno ustvarjala velikana narodno zabavne glasbe, brata Slavko in Vilko Avsenik. V svetovnem merilu je Ansambel bratov Avsenik najuspešnejša slovenska glasbena skupina. Obredla je domala cel svet s svojevrstno, izvirno narodno-zabavno glasbo, ki se je utrnila v mislih harmonikarja Slavka Avsenika. Sedaj jo uspešno nadaljujejo njegovi sinovi in vnuki. Za konec so si v muzejski dvorani ogledali še dokumentarni film o neminljivosti Avsenikove glasbe. Največkrat predvajana instrumentalna skladba, znamenita Golica, ki je bila posneta leta 1955 v Celovcu in je doma po vsem svetu, bo kmalu stara 70 let.

V lovskem domu Stol – Pri medvedih v Žirovnici so si izletniki privoščili kosilo, vmes pa opazovali lenobno poležavanje velikega medveda. Ker so med izletniki prevladovali pevci, je prešerna druščina postajala vedno bolj uglašena, ves dan jo je s harmoniko spremljal Brin Bračko. Z njimi je bil tudi predsednik sveta KS Malečnik - Ruperče Vlado Stožer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta