Firbcanje po Mariboru: Kaj je bil v resnici prostor, med domačini znan kot "hotel Graf"?

Vid Kmetič
01.04.2024 15:00

Marsikateri nemirnež, kršitelj zakonov, si je pred slabimi stotimi leti prislužil posteljo v tem prav posebnem hotelu, ki ni bil nič drugega kot ječa na policijski postaji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri so bili stalni gostje v ječi. 
Igor Napast

Med drobnimi mestnimi vestmi oziroma v Mariborskem drobižu, kakor so v Mariborskem večerniku Jutra poimenovali rubriko z zgodami in nezgodami na mestnih ulicah in trgih, velikokrat zasledimo, da si je kdo zaradi svojih "izvajanj" prislužil posteljo v hotelu Graf. Seveda ni šlo za kak hotel, tako so nekoč imenovali policijsko postajo, ki je bila na današnji Ključavničarski ulici, ime pa je bojda dobila po enem od stražnikov, ki se je tako pisal. Kakopak so bila takšna ali drugačna "izvajanja" ponavadi povezana s preglobokim pogledom v kozarec in ob nekaterih časopisnih vesteh se človek nasmeji do solz.

Tako je 5. aprila 1929 trgovski potnik Rudl, dodobra podkrepljen z rujno kapljico, svoj "spored" pričel že okoli devete ure zvečer. Najprej se je na Grajskem trgu nedostojno vedel okoli lenarškega avtobusa, ki je čakal na gledališke igralce, nato se je lotil še izvoščka na bližnji Slovenski ulici. Ozmerjal ga je s psom, lumpom in falotom, nato pa odkolovratil po mariborskih ulicah naprej. Njegovo početje si je stražnik pred Astorio zapisal v svojo beležnico, okoli polnoči pa je pred hotelom Meran na Aleksandrovi cesti s taistim neumornim Rudlom imel opraviti njegov kolega. Trgovski potnik je kričal na pasante in tudi na samega stražnika, zato ga je ta odvedel na stražnico. Tam so ga "gor zapisali" še drugič in izpustili bi ga bili domov, če se ne bi bil Rudl še naprej nedostojno vedel. Tako možem postave ni preostalo nič drugega, kot da ga odpeljejo h Grafu. A to je Rudla še bolj razkačilo. V celici je kljub dobrohotnim opozorilom toliko razbijal po vratih, da so ga morali ob enih ponoči privezati na deske in ga pustiti v tem stanju cele tri ure. Ob štirih se je končno vendarle pomiril in takrat so ga odvezali. Zjutraj je vse zanikal in se izrekel za popolnoma nedolžnega.

Niso pa bili zgolj moški rezidenti hotela Graf, "policijski ričet" so večkrat za večerjo postregli tudi ženskam. Slab mesec po "predstavi" trgovskega potnika sta našli pot tja tudi 19-letna Julija S. in 21-letna Micika K. Šlo je za stari znanki policije, zavoljo tajne prostitucije sta bili obe v preteklosti že za daljšo dobo izgnani iz mesta, a so ju "skomine po mariborskih nočeh", v resnici pa po vsej verjetnosti revščina in stiska, prignali nazaj v mesto – dokler ju niso zasačili orožniki in odvedli na pograde hotela Graf.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta