(FOTO) Čajanka pri grofici Greti ob Cerkniškem jezeru

Damijan Toplak Damijan Toplak
18.08.2024 07:00

Po navadi so čajanke ob idiličnem okolju Cerkniškega jezera, a slabo vreme nas je tokrat prestavilo na drugo lokacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grofica Greta s svojima pomočnicama obuja zgodovino Cerkniškega jezera, Loške doline in območja gradu Snežnik.
Damijan Toplak

Pri družinsko vodenem muzeju družine Kebe, posvečenemu Cerkniškemu jezeru, v kraju Dolenje Jezero nas pričaka prav posebna gostja, grofica Greta (imitacija nekoč živeče Margarete Schollmayer). Po navadi so čajanke ob idiličnem okolju Cerkniškega jezera, a slabo vreme nas je tokrat prestavilo na drugo lokacijo. Greta nas povabi na svojo čajanko, kjer njeni pomočnici postrežeta z zeliščnim čajem ali kavico, pa doma pripravljenim pecivom. Grofica Greta je živela v okolici znamenitega renesančnega gradu in lovskega dvorca Snežnik, njen oče Henrik Schollmayer pa je prišel v te kraje iz Češke in je sprva dobil službo logarja, kajti v okolici snežniškega gradu so imeli ogromno posestvo z veliko gozda, ki ga je bilo treba urejati.

Grofica Greta
Damijan Toplak

Na Slovenskem je bilo kar nekaj plemiških družin. Ena teh je bila rodbina Schollmayer-Lichtenberg v obdobju med obema svetovnima vojnama, iz katere je izhajal tako imenovani Valvazor Loške doline, Henrik Schollmayer. Bil je gozdarski strokovnjak in gospodarstvenik, ki je skrbel za vsestranski razvoj gozdov na Notranjskem, predvsem snežniških gozdov, imel pa je tudi zelo bogato knjižnico in pisal številne dnevnike. Njegova hčerka Margareta oziroma Greta je bila nadvse podjetna in izobražena, ni pa se nikdar omožila (zanimivo je, da pa ima Janja Urbiha, sicer turistična vodnica, ki jo imitira, kar šest otrok). Nudila je obliko podeželskega turizma in gostila slovenske intelektualce, tudi Otona Zupančiča, Josipa Vidmarja in Lily Novy. Imela je bivališče oziroma penzion za plemiška dekleta, učila pa jih je tujih jezikov, lepega vedenja, plesa, glasbe in športnih dejavnosti, vse, da bi jih pripravila na možitev. Dekleta so bila vedno zelo damska, otroci in prebivalci so jih imenovali "kóčovske frajle". Organizirala je tudi različne oblike izobraževanja.

Novinar Radia 1 Borut Andrejaš na obisku pri grofici Greti
Damijan Toplak

Po navadi v družbi imenitne gospe Grete zadiši po snežniški vrtnici in lipovih cvetovih, uživate pa lahko v množici zelenih odtenkov in ob ptičjem petju ter začutite hlad kraških voda in notranjske zime ali vztrepetate ob misli na bližino medveda, ki jih je na Notranjskem in Kočevskem veliko, menda kar okrog 1500. Grofica Greta je bila poznana po tem, da je iz očetovega pripovedovanja zelo dobro poznala zgodovino snežniškega gradu, saj je bil oče upravitelj posestva, grajski kronist in zgodovinar. Greta vas lahko popelje po grajskem parku, in to v avtentični odpravi grajske gospe. Ob čajanki je tudi prikaz polstenja, ustvarjanja s česano ovčjo volno. To je ročna spretnost, ki se je lahko nauči vsak, a še zdaleč ni enostavna. Ob vsem tem nastajajo lepi in uporabni predmeti iz naravnega materiala - volne.

Na čajanki pri grofici Greti
Damijan Toplak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta