(FOTO) Namig za izlet: Večerja v gondoli, zakaj pa ne?

Branka Bezjak
01.02.2024 05:00

Med prevozom na smučišče Krvavec lahko v žičniški napravi doživiš pravo kulinarično razvajanje ob osupljivih razgledih med vrhovi dreves.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V gondolah so lepo okrašene mizice, na klopeh pozimi odeje ...
Branka Bezjak
Nam so postregli s piščančjimi prsmi na pireju iz zelene.
Branka Bezjak

Zakaj bi žičniške naprave služile le osnovni dejavnosti, to je prevozu potnikov in blaga na hribe, ko pa lahko ob tem potniki doživijo še toliko več. Gostilni Dvor Jezeršek in Krištof sta se domislili in skupaj pripravljata Večerje na zajli, kakor so poimenovali kulinarično doživetje v objemu Kamniško-Savinjskih Alp. Dvakrat do trikrat mesečno čez vse leto tako kabine žičnice RTC Krvave spremenijo v male zasebne restavracije. Nekdo bi pomislil, kako je to mogoče v (starih) gondolah. Ampak z nekaj dodatnega truda vendarle ustvarijo ambient za posebno kulinarično okolje. Podjetje Odeja Škofja Loka, ki je tudi partner Večerje na zajli, je izdelalo posebne odejice, ki toplo grejejo udeležence kulinaričnih razvajanj. Tako je poskrbljeno tudi za toploto v najhladnejših dneh letnega časa.

Kuharski mojstri in ostalo osebje obeh gostiln pa poskrbijo, da največ štiri osebe nato uživajo v večerji s tremi hodi v svoji zasebni kabini. Obiskovalce najprej pričaka pijača dobrodošlice. Nato večerjo postrežejo izmenično med dvema vožnjama navzgor in dvema navzdol. Tretji vožnji sledi postanek ob vznožju smučišča ter sladko presenečenje. Gostje lahko večer zaokrožijo z druženjem in kozarcem vina v bližnji planinski koči. Na spletni strani dogodka je tako že najti termin za 5. marec. Ko bo goste razvajal s svojimi dobrotami še gostujoči chef, ki ga še ne razkrivajo. Ta gurmanska izkušnja stane 64,90 evra po osebi in traja tri ure, druge nekoliko manj slabih 60 evrov.

Za piko na i smo ob našem obisku izkusili še sankanje ob sončnem zahodu.
Branka Bezjak

Skupini novinarjev, ki smo na povabilo Slovenske turistične organizacije v začetku decembra obiskali Krvavec, so nam predstavili le del doživetja, "zgolj" med vožnjo navzgor smo svoje brbončice razvajali z vinom Koželj - Hiša dobrih vin in eno glavno jedjo. Na izbiro je bil običajni ali vegetarijanski obrok. Prvi smo se okrepčali z nadevanimi piščančjimi prsmi s kruhovim nadevom z zelenjavo in zelenino kremo, v brezmesni različici je bila na voljo pita s češnjevčki, bučkami, korenčkovo kremo, solata ... Vožnja tako še hitreje mine in kar naenkrat se zaveš, da si že na vrhu. Morda se s tem zamotijo tisti, ki imajo nekaj strahu pred vožnjo s temi napravami. In resnično je vsakokrat nekoliko drugače, predvsem na račun tega, ker poglede riše in kroji tudi vreme. Mi smo se na primer iz oblačnega, turobnega vremena dvignili nad oblake v sonce. Nato pa so nam pri RTC Krvavec ponudili še sankanje, kar je doživetju dalo dodatno lep pečat.

Na sploh torej dobra zamisel, kako naprave uporabiti zunaj predvidljivih namenov. Kot dodatno (turistično) ponudbo bi jo lahko posnemali še kje v Sloveniji. Zlasti zunaj zimske sezone ali takrat, ko se ubadajo s pomanjkanjem snega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta