(FOTO) Ideje za izlet: Manj znani kotički Slovenije

01.12.2023 06:00

Zbrali smo nekaj namigov za izlete, na katerih boste združili lepoto narave in spoznanja o zgodovini Slovenije in tudi drugih delov sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arheološki park Poetovio
Hojka Berlič

Naša majhna država skriva toliko zakladov, da bi se lahko prav vsak teden odpravili na kak izlet, pa bi jo odkrivali nekaj let. Poleg velikih, nacionalnih muzejev je na vseh koncih države množica majhnih muzejskih zbirk, v katerih si lahko ogledamo etnografsko dediščino, različne obrti, ki so skoraj že zamrle, a se jih entuziasti trudijo ohraniti in jim vdahniti novo življenje, pa tudi veščine, ki so še nadvse žive in aktualne. Pa ni treba, da si v muzejih le ogledujemo eksponate, v nekaterih se lahko udeležimo tudi delavnic in predavanj, ki ponujene vsebine predstavijo še bolj pristno in poglobljeno. Ponujamo vam namige za nekaj manj znanih, a zelo zanimivih izletniških ciljev.

Arheološki park Poetovio

Arheološki park Poetovio predstavlja dediščino antičnega Ptuja, največje rimske naselbine na slovenskih tleh, ter povezuje arheološko dediščino na Ptuju v celovit turistični produkt. Pod produktno znamko Arheološki park Poetovio so predstavljene arheološke ostaline rimskega mesta Petovione, ki jih je mogoče najti na območju Ptuja oziroma v njegovi bližini. V parku so na ogled muzejski eksponati, ponuja pa tudi vodene oglede, turistične produkte in doživetja, izobraževalne in interaktivne vsebine ter prireditve in razstave.

Center Noordung
Andrej Petelinšek

Center Noordung

Vitanje, majčken podeželski kraj, skrit med Vitanjske Karavanke in Pohorje, skriva futuristični objekt, zasnovan po ideji vesoljske postaje Hermana Potočnika: Center Noordung, ki vas popelje v svet neskončnosti. Center Noordung promovira vesoljske tehnologije in človeške dosežke v vesolju. Virtualna resničnost, simulatorji in projekcije so kompleksne tehnologije, ki ponujajo učinkovit vpogled v skrivnosti neskončnega vesolja. Center Noordung je tudi za otroke odlična učna pot vesoljskih doživetij.

Muzej 1. svetovne vojne
Jošt Gantar/slovenia.info

Kobariški muzej – Muzej 1. svetovne vojne

V Kobariškem muzeju lahko obiskovalci na poseben način podoživite čas, ko je tu divjala vojna vihra prve svetovne vojne. Muzej je poznan po tem, da skozi osebne pripovedi protagonistov soške fronte na tankočuten način predstavi kraje, dogodke in ljudi, ki so zaznamovali soško fronto. Spoznajte, zakaj je bila 12. soška bitka tako posebna, da uživa svetovni zgodovinski sloves. Zgodbo tako imenovanega Čudeža pri Kobaridu prihaja odkrivat vedno več obiskovalcev z vsega sveta. Od leta 1990 je muzej osrednja točka predstavitve dediščine soške fronte in sodi med najbolj obiskane muzeje v Sloveniji nasploh. Iz zasebnega muzeja se je Kobariški muzej razvil v predstavitveno zbirko z nagrado Evropskega sveta in nominacijo za evropski muzej leta. Poslanstvo muzeja s svojimi razstavami in pripovedmi posreduje jasno sporočilo o zločinih in norosti vojne, ki na koncu povzroči zgolj žrtve. Poslanstvo muzeja je sporočilo miru! Tako kot v dolini Soče vam bo tudi v Kobariškem muzeju zastal dih. Vredno si ga je ogledati.

Več namigov za izlete najdete na spletni strani https://vecer.com/prirocniki

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta