Ko zadiši iz trojiške kühne: Ob 40-letnici društva zapisale kulinariko podeželja

Marjan Toš
13.12.2023 05:00

V mogočni Martinovi samostanski kleti pri Sveti Trojici v Slovenskih goricah je bila slovesnost v počastitev 40-letnice uspešnega in prepoznavnega delovanja Društva kmečkih žena in deklet Sv. Trojica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena od pozabljenih domačih jedi so pšenični žganci, ki jih je pripravila Dragica Vračič iz Spodnje Senarske.

Množico članic in številnih gostov je nagovorila in pozdravila predsednica društva Dragica Vračič in orisala bogato prehojeno pot društva v teh desetletjih od ustanovitve, ko so se imenovale Aktiv kmečkih žena, pa vse do danes, ko kot članice Društva kmečkih žena in deklet skrbijo za ohranjanje bogate tradicije podeželske kulinarike.

Vedno so imele polne roke dela in vedno so kljub temu našle čas za druženje, sestankovanje, izobraževanje in seveda za sodelovanje na mnogih prireditvah in dogodkih. Vedno in povsod so se predstavile z izvirnimi domačimi kulinaričnimi dobrotami. Društvo so ustanovile Marija Klobasa, Julijana Fekonja, Kristina Mlinarič in Marija Kranvogel. Prva predsednica Aktiva ob ustanovitvi je bila Marija Klobasa, ki jo je leta 1993 nasledila Fanika Družovec. V času njenega mandata se je Aktiv leta 2000 preimenoval Društvo kmečkih žena in deklet, vse od leta 2009 ga vodi Dragica Vračič.

Naslovnica knjige s 40 recepti tradicionalnih jedi

V slavnostnem nagovoru je posebej izpostavila skrb za ohranjanje dediščine in povedala, da so se prav zaradi tega ob jubileju odločili izdati zbirko receptov z naslovom Ko zadiši iz trojiške kühne. Zbrale so recepte za 40 jedi, značilnih za ta del Slovenskih goric. V uvodu knjige je Vračičeva zapisala, da jedi, narejene po teh receptih, pogosto še zadišijo iz domačih kuhinj. Knjiga je neprecenljiv prispevek k ohranjanju dediščine, saj so z izborom 40 receptov za domače jedi trajno ohranile delček svojega znanja in znanja svojih mam in babic. Knjigo bogatijo barvne fotografije, v dobršni meri je namenjena mladim gospodinjam, da ne bi pozabile tradicije domače kulinarike.

V kulturnem programu so nastopili domačinka Anita Kralj, trojiški cerkveni moški zbor sv. Frančiška in legendarni Alfi Nipič, ki je obogatil del nostalgičnega spomina na preteklost v štirih desetletjih delovanja tega uspešnega trojiškega društva. Dodana vrednost slovesnosti je bila izjemno bogata in domiselno postavljena kulinarična razstava jedi, kakršno redko vidimo in s katero so žene in dekleta potrdila bogato kulinarično znanje. Del dobrot so ponudile tudi množici obiskovalcev od blizu in daleč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta