Mariborčanka po več letih zbiranja starih receptov izdala kuharsko knjigo: Bomo še znali kuhati slovenske jedi?

Branka Bezjak Branka Bezjak
21.10.2023 04:40

Urška Šobak je leta 2017 začela zbirati stare recepte. Po objavah v medijih, sodelovanju z Mariborsko knjižnico pri natečaju za najboljši stari kuharski recept, jih je zbrala več kot dva tisoč. Zato je bila pred težko nalogo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi priprave testenin se strastna ljubiteljca peke in kuhanja loti.
Urška Šobak

A ji je naposled po dolgotrajnem delu uspelo narediti izbor ter v samozaložbi izdati kuharico z naslovom Ej, babi, tega mi nisi pokazala, v kateri je 130 receptov.

Na predstavitvi knjige v Muzeju narodne osvoboditve Maribor je prejšnji teden za uvod zapela njena hči Brina in to slovensko pesem. Da ji je na sploh pomembna dediščina, da bodo tudi prihodnje generacije še znale peti slovenske pesmi, kuhati domače jedi, je med drugim povedala Urška Šobak v pogovoru, ki ga je povezoval radijec Robert Zajšek.

Naslovnica knjige receptov Ej, babi, tega pa mi nisi pokazala
Branka Bezjak

"Zelo dragoceno je, da so se ljudje odzvali in pošiljali recepte, več jih je ob tem zapisalo svoje zgodbe, misli, da želijo, da se recepti ohranijo. Najstarejši, ki sem ga prejela, je star sto let," je povedala. Vse sta s taščo Jožico tudi preizkusili, si jih razdelili na pol. "Naprej sem recepte samo zlagala, potem pa 5. avgusta lani sprejela odločitev in jih razdelila na pet poglavij: Nekaj za prigrizniti, Juhe, Glavne jedi in priloge, Sladice, Iz babičine skrinje znanja. V tem zadnjem poglavju je denimo nasvet, kako shranjevati jajca čez zimo, kako narediti skuto. Mislim, da je dobro, da znamo tudi kaj takšnega. Vsakemu lahko to uspe," še pravi Šobakova, ki tudi sama ni poklicna kuharica, zato zagotavlja, da so recepti enostavni, z nekaj sestavinami.

"Tudi naše babice so iz par sestavin, ki so jih imele zmeraj doma, pripravile preprost obrok, pri štedilniku niso stale po šest ur. Pomembno je bilo predvsem, da se je družina najedla," še pravi Šobakova, ki svoj projekt predstavlja tudi na facebooku - na strani z istim imenom, kot je naslov kuharice. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta