Lovsko društvo Šentilj: Novinka med lovci prestala krst

MT
28.03.2024 05:10

V tem času potekajo občni zbori po lovskih družinah, na katerih ocenjujejo delo v minulem letu. Tako je bilo tudi v LD Šentilj v Slovenskih goricah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadeji Toplak je po krstu čestital predsednik LZ Maribor Marjan Gselman.
Arhiv Ld Šentilj

Po starem običaju so izvedli še lovski krst. Ta obred ima korenine v srednjeveškem viteštvu, ko so vitezi kot častni ljudje sprejemali v svoje vrste nove člane, častne tovariše in z njimi delili dobro in slabo. Lovski krst torej ni burka pijane lovske druščine, pač lep starodavni obred. Kot je povedal starešina LD Šentilj Marjan Vernik, so na "zatožno klop" v šentiljskem lovskem domu posadili mlado lovko Tadejo Toplak, ki je lani opravila lovski izpit.

Tadeji Toplak je po krstu čestital predsednik LZ Maribor Marjan Gselman.
Arhiv Ld Šentilj

Vsak novinec doživi "težko preizkušnjo" pred komisijo (ponekod imenovano tudi nezmotljivo lovsko razsodišče) predvsem duhovitih članov, saj je večina časa porabljenega za šaljivo izpraševanje, na katero naj bi novinec kar se da komično tudi odgovarjal. In tudi med šentiljskimi lovci smeha in dobre volje na račun krščenke in njenega mentorja Marjana Borka ni manjkalo. Kot dokaz za opravljen krst dobi novinec namesto diplome palico s podpisi udeležencev obreda, s katero je poprej dobil "kazenske" udarce po zadnji plati. Zdaj so ti udarci zgolj simbolični in tudi Marjan Gselman je kot predsednik Lovske zveze Maribor in podpredsednik Lovske zveze Slovenije kot gost občnega zbora to upošteval. Na koncu je mladi lovki še iskreno čestital in ji zaželel prijetno počutje v zeleni bratovščini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta