Namig za izlet: Kranj

Branka Bezjak Branka Bezjak
01.01.2024 06:15

Če iščete nekoliko manj hrupna in manj množična mesta za obisk v prazničnem času, je Kranj prava izbira. Posebna doživetja ponuja kabinet pionirja fotografije na steklo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Verzi Prešerna pozdravljajo po mestu.
Branka Bezjak

Seveda lahko prestolnico Gorenjske obiščete kadarkoli v letu. Res pa je, da je sedaj staro mestno središče lepo okrašeno, po ulicah se vije lična okrasitev, nadgrajena z verzi Franceta Prešerna. Na dveh glavnih vstopih v mesto pričakata napisa prešerno novo leto in potem kozarce zase vzdignimo ...

Verzi Prešerna pozdravljajo po mestu.
Branka Bezjak

Med sprehodom po središču, kjer je bila sejemska ponudba s programom le ob vikendih, sicer pa torej mirno in brez gneče, se lahko sicer z lokalno pijačo in hrano okrepčate v lokalih. Mesto si lahko ogledate samostojno ali z vodnikom, ki vas popelje denimo v skrivnostne rove pod mestom ali še kam. Vsekakor se splača za veličasten razgled premagati 163 stopnic pri zvoniku cerkve sv. Kancijana, ki je svojo mogočno in v prostor strateško umeščeno pojavo najbolj prepoznavna zgradba v mestni veduti. Na vrhu je razgledna ploščad, s katere je lep pogled tako podnevi kot tudi v temnem dnevu noči, zlasti sedaj, ko je mesto okrašeno. Sicer pa že sama cerkev za skoraj 600 let starimi zidovi razkriva arhitekturne in zgodovinske zanimivosti. Sedemkrat na dan zaigra še deset majhnih bronastih in umetelno narejenih melodičnih zvonov. Ogledi cerkve in zvonika so vsak dan med 9. in 18. uro. Cena na osebo je šest evrov, štiri na osebo za družine in skupine. V TIC Kranjska hiša, Glavni trg 2, prodajajo vstopnice in nudijo informacije.

Mestno središče je okrašeno samo z belimi lučkami.
Branka Bezjak

Posebna in še (pre)malo znana posebnost Kranja je tudi, da je v njem v sredini 19. stoletja prebival mojster prenekaterih znanj, izumitelj Janez Puhar. Svoj poklic kaplana je združeval z inovatorstvom in svoje znanje matematike, fizike, kemije in jezikov usmeril v takrat povsem novo tehniko zapisovanja podob s svetlobo, ki jo danes imenujemo fotografija. Leta 1842 se je zapisal v zgodovino kot izumitelj fotografije na steklo. Svojo tehniko je izpopolnil do te mere, da je za osvetljevanje motivov potreboval zgolj petnajst sekund. V kulturni četrti Kranja je urejena posebna spominska hiša Kabinet Janeza Puharja, ki vabi obiskovalce vseh generacij k spoznavanju skrivnosti in življenja zanimivega izumitelja. V hiši je muzejska soba, ki opisuje njegovo življenje, tam se lahko tudi fotografirate v noši tistega časa in domov odnesete fotografski portret svoje družine na steklu. Obenem je to tudi hiša iluzij, spoznali boste Puharjev laboratorij, za otroke imajo pripravljene posebne igre z izzivi. Več informacij lahko dobite na timetravel.si, info@timetravel.si, 031 37 92 37, Tomšičeva 13, Kranj. Odprejo po predhodnem dogovoru za doživetje.

Kabinet Janeza Puharja obiskovalce vrne v stare čase.
Branka Bezjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta