Namig za izlet: Na praznik pri Prešernovem rojstnem kraju v lov za žige

Branka Bezjak Branka Bezjak
05.02.2024 05:00

V občini Žirovnica, v katero sodi tudi Vrba, rojstna vasica Franceta Prešerna, za praznik vabijo na Pot kulturne dediščine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kip, v ozadju pa rojstna hiša pesnika Franceta Prešerna v Vrbi
Sladžan Umjenovič

Kulturni praznik, 8. februar, ki je tudi dela prost dan, zadnja leta vse več Slovencev izkoristi za obisk kulturnih ustanov. Dodaten magnet pri tem je gotovo tudi to, da je ta dan obisk kulturnih ustanov povsod brezplačen. Ljudje pa ne obiščejo le svojih ali bližnjih krajev za dozo umetnosti, temveč se odpravijo tudi na celodnevne izlete kam dlje. Vse bolj obiskana ta dan je tudi Vrba v občini Žirovnica, rojstni kraj največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Tam je že sicer utrip večji. A živahno ni le v Vrbi, temveč živijo prav vse vasi v Žirovnici, kajti Zavod za turizem in kulturo Žirovnica v sodelovanju z Občino Žirovnica in ministrstvom za kulturo ter lokalnimi društvi in ponudniki vabi na tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica.

Najlepša in najstarejša tematska pot v Sloveniji vabi tudi v druge rojstne hiše velikanov slovenske kulture. Na območju Žirovnice, ki leži pod mogočnim Stolom, se je namreč rodilo še več izjemnih slovenskih literatov. Deset kilometrov dolga krožna pot, ki je nezahtevna in primerna za pohodnike vseh starosti, povezuje rojstne hiše (preurejene v muzej) literatov v več vaseh. Poleg Prešernove rojstne hiše v Vrbi še Čopovo rojstno hišo v Žirovnici, čebelnjak Antona Janše na Breznici ter rojstni hiši pisateljev Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah. Na poti je poleg osrednjih točk vrsta zanimivosti in znamenitosti, ki jih je vredno obiskati. V Vrbi si lahko ogledate še znamenito vaško lipo, Prešernov spomenik in cerkev sv. Marka, v Zabreznici alejo slavnih mož in zasebno zbirko v Muzeju preteklosti.

Vsak se samostojno poda na pot, označeno z usmerjevalnimi tablami, ki vodijo od ene do druge znamenitosti, lahko pa začnete na poljubnem mestu. V vse muzejske hiše je vstop prost med 8. in 16. uro, pri vsaki rojstni hiši je tudi stebriček, v katerem je žig, ki jih lahko zbirate v Vodniku po Poti kulturne dediščine Žirovnica. Z nakupom pohodniškega lončka Pot kulturne dediščine Žirovnica boste imeli ta dan še brezplačen čaj ali kavo pri vsaki od postojank oziroma v rojstni hiši. Ta dan bo veljal poseben prometni režim, prosijo pa, da se, če je mogoče, v Žirovnico odpravite z vlakom, kamor jih bo ta dan iz Ljubljane vozilo več. V Žirovnici bo ob prazniku še več več dogodkov, ki so jih združili pod imenom Prešerni teden v Žirovnici. Podrobnosti, kaj vse se dogaja, in še vse druge informacije o pohodu so na spletni strani visitizirovnica.si.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta