Ob kulturnem prazniku zlata plaketa Alenu Krajncu

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
17.02.2024 05:30

Na predvečer kulturnega praznika je Zveza kulturnih društev (ZKD) občin Kungota, Pesnica in Šentilj
v sodelovanju z JSDK, OI Pesnica pripravila slovesnost s podelitvijo priznanj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franja Senčič, Alen Krajnc in Gregor Žmak
Anita Kirbiš

V imenu občine gostiteljice dogodka je zbrane nagovoril župan občine Pesnica Gregor Žmak. Ob čestitkah kulturnikom je dejal, naj ohranjajo entuziazem ter ustvarjanje novih zgodb, "saj kultura in umetnost pomenita tudi most, ki povezuje generacije". Slavnostna govornica je bila predsednica ZKD omenjenih treh občin Franja Senčič, ki je z županom podeljevala priznanja. Za enkratni dosežek v letu 2023 so priznanje prejeli: Gledališka skupina Legici kolegici OŠ Pesnica za avtorsko predstavo Linija, odrasla gledališka skupina KUD Jože Stupnik Svečina za predstavo Alfonza za predsednika in literatka Marjana Cmager. Priznanje vztrajni mladi ustvarjalec je prejela uspešna tekmovalka in trenerka mažoretnega in twirling plesa Lana Žabčič.

Priznanja z značko ZKD so prejeli: Damir Neuvirt, ki nadaljuje tradicijo Neuvirtove glasbe, klarinetist Rado Hauptman, dolgoletni član Pihalnega orkestra Občine Šentilj Paloma, Erika Pahor, učiteljica in dolgoletna aktivna članica KUD Lipa, in Andreja Bohl za vso njeno prostovoljno delo v kulturi.

Malo jih v kulturni dejavnosti s svojo zagnanostjo, idejami, karizmo, trudom in požrtvovalnostjo pusti neizbrisen pečat, je vzor in zgled. In ti so dobitniki zlate plakete Zveze. Letošnji dobitnik tega priznanja je Alen Krajnc, ki je že več kot tri desetletja strokovni svetovalec za likovno dejavnost pri ZKD občin Kungota, Pesnica in Šentilj. Je strokovni vodja likovne kolonije Paleta za odrasle, zasnoval je tudi otroško likovno kolonijo Paletka, soustvarjal je fotografski in video arhiv Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora, bil zunanji strokovni sodelavec Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, predsedoval strokovni žiriji na mednarodnem kiparskem simpoziju Forma viva Makole, napisal je več deset uvodnikov v katalogih likovnih razstav, je oblikovalec številnih priložnostnih grafičnih podob, kot ljubiteljski slikar in grafik se je predstavil s samostojnimi razstavami, je predan likovni pedagog ... Je spodbujevalec kreativnosti mlade generacije in ravnatelj OŠ Jarenina ter nenadomestljiv sodelavec obeh krovnih kulturnih organizacij na območju občin Kungota, Pesnica in Šentilj, so še zapisali.

Za glasbeno noto je ta večer skrbel Tamburaški orkester Sv. Jurij ob Ščavnici, podelitev so z dramatizacijo pesmi popestrile Marija Harc, Nina Žavcer in Pija Šumenjak iz KUD Jakob. Program je vodila Ana Jelenko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta