Občina Hoče - Slivnica: Nadomestili en ukraden in en poškodovan kip, ki sicer nista več iz brona

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
24.09.2024 08:00

Tatov, ki so en kip ukradli, drugega pa poškodovali, niso našli, so pa nadomestne kipe dali delati iz materialov, ki kradljivcev ne bi smeli več mikati

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nadomestni kip so odkrili (z leve) Srečko Ornik, Marjan Čander in Metka Meglič.
Andrej Petelinšek

Prejšnje poletje smo poročali o seriji kraj bronastih kipov, ki so se začele v občini Hoče-Slivnica, nadaljevale na pokopališčih v Mariboru in okolici ter zaključile s krajo doprsnega kipa Leona Štuklja v mariborskem Mestnem parku, kamor so se predrzni nepridipravi pripeljali celo s prikolico in v travi pustili sledi. Storilcev, ki so kipe najverjetneje ukradli, da bi jih pretopili in prodali kot barvne kovine, policija ni odkrila, čeprav je po naših informacijah imela vsaj pri kraji v Mestnem parku na voljo videoposnetke nadzornih kamer. Oškodovanima občinama tako ni preostalo drugega, kot da priskrbita in sami plačata nadomestne kipe.

 
Andrej Petelinšek

V mariborski občini postopek še ni pri koncu, v občini Hoče - Slivnica pa so že letos spomladi znova postavili kip partizana Franca Lešnika Vuka pred osnovno šolo v Slivnici, v teh dneh pa še kip Karla Glaserja na trgu v Hočah, ki tudi nosi ime tega književnega zgodovinarja, rojenega leta 1845 v Hočah. Kipa Glaserja tatovom sicer ni uspelo odnesti, so pa ga pri poskusu kraje poškodovali oziroma delno odtrgali s podstavka. Zato je občina original preselila v avlo tamkajšnjega kulturnega doma, na trg pa se je odločila namestiti repliko, ki jo je izdelal Srečko Ornik iz Združenja rezbarjev.

(FOTO) Serija kraj kipov in nagrobnih skulptur v Mariboru in okolici: Ukradli tudi kip Leona Štuklja iz Mestnega parka

Oba nadomestna kipa že pokojnega umetnika Gabrijela Kolbiča sicer nista iz brona, pač pa iz epoksi smole in drugih materialov, da tatov ne bi znova zasrbeli prsti, je povedala direktorica občinske uprave Metka Meglič. Kljub temu, da nadomestka nista iz vrednih kovin, sta bila precejšen finančni zalogaj in sta občinski proračun stala skupaj 7400 evrov.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta