Občina po meri invalidov, a se bodo zanje še trudili, obljublja župan

Natalija Sinkovič
05.12.2023 14:00

Mednarodni dan invalidov opomni, da morajo invalidi imeti vsaj primerljive življenjske razmere z zdravimi ljudmi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nastop pevskega zbora Društva delovnih invalidov Črešnjevec
Natalija Sinkovič

Ob mednarodnem dnevu invalidov in deveti obletnici podelitve listine Občina po meri invalidov so Društvo invalidov Črešnjevec, Svet za invalide občine Slovenska Bistrica in Občina Slovenska Bistrica v ponedeljek v Viteški dvorani bistriškega gradu pripravili slovesno prireditev. Ob tej priložnosti je slovenskobistriški župan Ivan Žagar poudaril, da nas mednarodni dan invalidov opomni, da je treba za invalide skrbeti vedno, da imajo vsaj primerljive življenjske razmere z zdravimi ljudmi. "V občini Slovenska Bistrica si za to prizadevamo že nekaj let, zato podeljen naziv ni naključje. Moramo pa za invalide še veliko postoriti. Na zadnji seji občinskega sveta smo potrdili akcijski načrt za invalide za naslednje štiriletno obdobje, v katerem nas čakajo številne naloge in izzivi. In verjamem v zelo dobro sodelovanje z vsemi društvi, ki delujejo na tem področju," je dejal župan.

Predsednik Društva invalidov Črešnjevec in predsednik Sveta za invalide Občine Slovenska Bistrica Anton Kolar se je predstavnikom občine zahvalil za ustvarjalno sodelovanje pri projektu Občina po meri invalidov, ki ga pripravlja Zveza delovnih invalidov Slovenije, in poudaril, da takega naziva nimajo vse občine in da je ta listina edinstvena v Evropi. "Občina po meri invalidov ne pomeni, da delamo velike stvari za invalide, ampak delamo po korakih, da bo življenje invalidov v občini lažje," je dodal Kolar. Kulturni program, ki ga je z znakovnim jezikom tolmačila Marija Kosar, so pripravili invalidska društva in zavodi. Zapel je pevski zbor Društva delovnih invalidov Črešnjevec, zaigral je slepi harmonikar Žan Prša, skeč V bifeju so z znakovnim jezikom zaigrali člani Društva gluhih in naglušnih Podravja, varovanci VDC Polž Maribor - enota Slovenska Bistrica so prebrali nekaj odlomkov iz brošure Lahko branje in rekreacija za vse, ki so jo izdali letos, doživeto pa je zapel zborček OŠ Minke Namestnik Sonje.

Na prireditvi so predstavili tudi projekt Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije, kjer se v skupnosti inPlaninec srečujejo invalidi, ljudje s posebnimi potrebami in neinvalidi. Ob tej priložnosti so se zahvalili aktivni članici in vodički Bistričanki Ivani Leskovar. "Ivana zna natančno povedati, kako je treba stopiti, na kaj je treba paziti, kje je treba prijeti, da so planinski izleti varni, in kaj se z vrha gore vidi," je povedala voditeljica slovesnega večera Jana Jeglič. Ivana Leskovar, ki svoje prostovoljno delo v projektu vidi kot poslanstvo, je povedala, da invalide neizmerno ceni. "Še posebej tiste, ki zberejo pogum za vzpon na gore," je povabila bistriške invalide, da se ji pridružijo na izletih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta