Občina Šentilj: Na ogled dela mladih ustvarjalcev na temo Rudolfa Maistra in Gabrijela Kolbiča

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
06.04.2024 05:30

V Maistrovem letu so se tudi v Sladkem Vrhu odločili ustvarjati na temo generala Maistra, v Zgornji Velki pa so mladi poustvarjali dela Gabrijela Kolbiča

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z odprtja razstave v OŠ Sladki Vrh v počastitev 150. obletnice rojstva generala Maistra
Anita Kirbiš

Letos mineva 150 let od smrti domoljuba, generala in pesnika Rudolfa Maistra - Vojanova, ki je ubranil našo severno mejo, zato je letošnje leto razglašeno za Maistrovo leto. Te dni potekajo številne slovesnosti in praznovanja njemu v čast, tudi Občina Šentilj na ta dan obeležuje svoj občinski praznik.

Na Osnovni šoli Sladki Vrh so se odločili, da Maistra še bolje spoznajo in se tako tudi poklonijo spominu nanj. Zato so že ob slovenskem kulturnem prazniku organizirali kulturni dan, ki je potekal pod imenom Maistrovi mojstri. Pred nekaj dnevi pa so likovne, literarne in druge izdelke so postavili na ogled v šolskem razstavišču, odprtja razstave pa sta se udeležila tudi župan Občine Šentilj Štefan Žvab in predsednik Domovinskega društva generala Maistra Šentilj Bruno Jelenko. "Živimo na območju, za katerega je prav Rudolf Maister zaslužen, da tukaj govorimo slovensko in živimo v svoji domovini. Ob kulturnem prazniku so se učenci seznanili z njegovim življenjem in delom, nato pa so ustvarjali. Mlajši učenci so spoznali zgodbo Toneta Partljiča Deklica in general. Potekale so različne ustvarjalne delavnice: risali so Maistrove portrete, izdelovali kovance in grbe, stolpe iz vžigalic, risali zemljevide in iskali spominska obeležja, pesnili, prepevali in plesali ter ob koncu pripravili kviz in tako utrjevali narodno zavest. Učenci 9. razreda so dan preživeli na Zavrhu, kjer so se prav tako podrobneje seznanili z življenjem in delom Rudolfa Maistra ter se udeležili več zanimivih delavnic. Dan smo zaključili s proslavo ob kulturnem prazniku v čast našega največjega pesnika Franceta Prešerna ter generala in pesnika Rudolfa Maistra," je povedala mentorica Ksenija Novak Erhatič.

Mentorji s šentiljskim županom in predsednikom Maistrovega društva
Anita Kirbiš

Poleg tega so tudi k stalni zbirki del Gabrijela Kolbiča v galeriji na Zgornji Velki postavili še dela, ki so nastala v okviru sobotne šole Mala kolonija Gabrijela Kolbiča. Učenci so iz gline poustvarjali dela tega kiparja, slikarja in pesnika ter preučevali njegove pesmi v slovenščini in angleščini ter se seznanili tudi z njegovim življenjem. Delavnica je potekala pod budnim očesom likovnega pedagoga Andreja Velikonje in drugih članov likovne sekcije KD Gabrijela Kolbiča Jasne Šosterič, Nade Tomažič in Davorina Ferka. Odprtja razstave se je udeležila podžupanja Lidija Šarić in jim čestitala za vsa prizadevanja.

"Tudi mi smo vsestranski mali umetniki, ki rastemo v velike mojstre. Z zanimanjem odkrivamo našo kulturno zgodovino in to bomo še počeli. Tudi soustvarjali jo bomo in jo s ponosom predajali naprej," so bili zgovorni mali ustvarjalci, ki so ob odprtju razstave pripravili tudi kulturni program in prijazno vabili na ogled.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta