Občinstvo prepozna iskrenost. Darinka Čobec, napovedovalka, prejemnica častnega priznanja RTV Slovenija

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
21.03.2024 04:00

Lenartčanka, voditeljica in napovedovalka na Radiu Maribor, prejemnica častnega priznanja za delo na RTV Slovenija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darinka Čobec: "V življenju me je zanimalo veliko stvari, ki sem jih nekako akumulirala, in zdaj jih počasi spuščam iz sivih celic."
Igor Napast

Darinka Čobec, prepoznan glas Radia Maribor, je pred častnim priznanjem za delo na RTV Slovenija za leto 2023, prejela že več nagrad. Voditeljica in napovedovalka, ki na radiu pod Pekrsko gorco dela že 24 let, je med drugim je prejela tudi srebrni grb Občine Lenart za delo na področju kulture, srebrno Gallusovo značko ter priznanje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Zakaj je ta, zadnja nagrada nekaj posebnega? "Ker pomeni, da sem se dotaknila src poslušalcev, pomeni tudi, da sem v dolgih letih sodelovanja z radijem pridobila njihovo zaupanje in spoštovanje. To je nekaj najlepšega, kar se ti v življenju zgodi, da ti ljudje verjamejo in zaupajo. Res pa je, da so priznanja po svoje dvorezen meč - pomenijo, da moraš dati od sebe še več, se še bolj potruditi in biti zgled."

Splete se povsem posebna vez

Nagrajenka, ki je sicer dolga leta delala v lenarški knjižnici, pravi, da jo je pri vseh javnih nastopih, kamor šteje tudi pravljične ure v vrtcih in osnovnih šolah, najbolj navduševal pristni stik z občinstvom: "Najdragocenejši so trenutki, ko se med občinstvom in pripovedovalcem splete čisto posebna vez, ko preprosto nastane prava kemija. Posebej otroci so čudoviti poslušalci, njihov odziv je takojšen in predvsem iskren."

Igor Napast

Sogovornico ljudje dobro poznajo tudi zaradi domiselnega in iskrivega vodenja najrazličnejših in mnogih javnih prireditev na širšem, ne samo lenarškem območju. "V svojih nastopih sem tudi jaz poskušala biti čisto iskrena in verodostojna, zavedala sem se, da mora vsaka moja beseda odražati bistvo in biti na pravem mestu. Želela sem dati tudi svojo noto, pokazati, da prireditve niso zgolj same sebi namen, ampak odražajo tudi del voditeljeve osebnosti. Predvsem pa mora biti voditelj oseba z veliko dostojanstva, empatije in sposobnostjo hitrega reagiranja v vsaki situaciji," poudari Čobčeva.

Kot še pravi, je odlika dobrih voditeljev, da znajo vzpostaviti pristen stik z ljudmi: "Zato jih moraš spoštovati, upoštevati okoliščine, da vsi morda niso navdušeni nad literaturo, glasbo, plesom ... Zato sem jim pri vodenju skušala na preprost, nevsiljiv način, predstaviti katerega od pomembnih ustvarjalcev, umetnikov, dodati kakšno podrobnost, ravno toliko, da sem vzbudila radovednost in zanimanje."

​Sogovornica opaža, da se je način vodenja prireditev v zadnjih letih precej spremenil: "Občinstvo je veliko bolj kritično in zato je profesionalizem na prvem mestu. Občinstvo takoj prepozna, če si pristen, če poznaš vsebino in če imaš vse niti v rokah - ali če, preprosto povedano, 'blefiraš'. Pred vsakim nastopom sem se temeljito poučila o vseh vidikih - in to mi je pomagalo, da nisem delala 'kiksov' in zardevala po koncu dogodka."

Ljudem, obiskovalcem mnogih prireditev, ki jih je vodila, in še posebno radijskim poslušalcem, je veliko dala. A pravi, da se je od njih tudi sama veliko naučila: "Predvsem potrpežljivosti, razumevanja drugačnosti, zavedanja, da je vsak človek svet zase in da na silo ni mogoče ničesar doseči. Zelo dragocene izkušnje, ki ti ostanejo vse življenje."

Imam prijetno družino, vnuka, s katerim bi želela preživeti še veliko časa, in imam svoj mir, ko si ga zaželim. Imam tudi srečo, da sem zdrava in da mi je bilo dano poskusiti marsikaj, pravi dolgoletna voditeljica, povezovalka številnih dogodkov, zlasti v domačem Lenartu in okolici. 
Andrej Petelinsek

Uživa v stiku s poslušalci

Čobčeva je prepričana, da ima še veliko povedati: "V življenju me je zanimalo veliko stvari, ki sem jih nekako akumulirala, in zdaj jih počasi spuščam iz sivih celic. Rada bi ostala v toku dogodkov, kot rečemo, rada bi še nekaj prispevala kot predstavnica skupine starejših, ki imamo izkušnje, in, upam, tudi modrost. Zdi se mi pomembno, da sodelujem z mladimi, ki imajo seveda svoj pogled na življenje - in se tudi od njih učim. Uživam pa v neposrednem stiku s poslušalci, kjer v neformalnem klepetu izvemo za življenjske zgodbe ljudi, se tudi nasmejemo. Lep je občutek, da smo drug drugemu nekaj podarili. Rada imam tudi glasbo, naši glasbeniki pripravljajo odlične oddaje, tudi kulturo in vse, kar je kakovostno in vredno posluha."

Nagrajenka pristavi, da veliko časa kot upokojenka sicer nima, in da je to tako ali tako izgovor vseh v tretjem življenjskem obdobju. "Imam prijetno družino, vnuka, s katerim bi želela preživeti še veliko časa, in imam svoj mir, ko si ga zaželim. Imam tudi srečo, da sem zdrava in da mi je bilo dano poskusiti marsikaj - smo namreč generacija, ki je imela veliko časa za igro, branje, druženje in marsikaj. Zato, ko le lahko, to tudi svetujem - pojdite v naravo, vzemite v roko kakšno knjigo in življenja ne jemljite samo z resne plati, tudi smejati se je treba," sklene Čobčeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta