Iz Štajerca: Dolgoletna moderatorka Radia Maribor, ki še ima kaj povedati

Aleksandra Papež
14.05.2020 03:00

Z dobro voljo, humorjem, pozitivno naravnanostjo ohranja Darinka Čobec, dolgoletna radijka in knjižničarka, vitalnost in energičnost. Četudi je že osmo leto v pokoju, se njen delovni ritem ni bistveno spremenil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darinko Čobec odlikuje prisrčnost in sproščenost v komunikaciji, pristen stik s poslušalkami in poslušalci ter velika pripadnost radiu, pravijo njeni kolegi.
Andrej Petelinšek

"Ta hip še imam kaj povedati, lahko še kaj doprinesem k temu svetu, želim si še kaj doživeti. Hvala zdravju, da mi tako dobro služi," pravi Darinka Čobec, dolgoletna radijska voditeljica, številna leta prepoznaven glas Radia Maribor, ki bo letos naštela že 67 let. Tudi na ponedeljkov praznični dan za Radio Maribor, ko so obeležili 75 let od prvega oglašanja radia iz središča štajerske prestolnice, je bila pod Pekrsko gorco in oddelala dopoldansko moderiranje v studiu.
Že vrsto let je razpeta med Mariborom in Lenartom, kjer ne le živi, ampak je bila tam ob pogodbenem delu na radiu zaposlena. Službo knjižničarke v Knjižnici Lenart je nastopila 1. marca 1990. Pred tem je bila aktivna v odborih za kulturo, od mladih nog pa zavzeta bralka. "Delo v knjižnici mi je bilo v izziv, zmeraj sem se česa novega naučila. Znajti smo se morali med gradivom, na začetku brez pomoči računalnika, znanje uporabiti v odnosu do bralca. Z največjim navdušenjem pa sem pripovedovala, pravljice v vrtcih in šolah ter več let tudi odraslim po Sloveniji v projektu Pravljičnih večerov za odrasle," se spominja Darinka, ki je bila knjižničarka do upokojitve, skupaj torej skoraj 23 let.

Veselje do lepe besede, igre

Rojena je bila v Slovenj Gradcu, večji del otroštva pa preživela v Šentilju, ki se ga spominja po res pestrem naboru dejavnosti, dom si je nato z družino ustvarila v Lenartu. Veselje do lepe besede, nastopanja ji je vcepila mama. "Bila je učiteljica in kaj hitro me je vpeljala v dramsko igro. Že v otroštvu sem najprej imela stranske vloge, kasneje zmeraj bolj vidne v raznih dramskih skupinah. Vame je posejala veselje do lepe besede, nastopanja in polnega življenja," dodaja Darinka, ki je bila v mladosti tudi športno aktivna v lokalnem telovadnem društvu.

Darinka Čobec povezuje tudi številne dogodke. 
Milan Ketiš
Imam prijetno družino, vnuka, s katerim bi želela preživeti še veliko časa, in imam svoj mir, ko si ga zaželim. Imam tudi srečo, da sem zdrava in da mi je bilo dano poskusiti marsikaj, pravi dolgoletna voditeljica, povezovalka številnih dogodkov, zlasti v domačem Lenartu in okolici. 
Andrej Petelinsek

Še petje v zboru

A to niso bile vse njene aktivnosti. Kar 20 let je prepevala v Ženskem nonetu Voličina, pri katerem je z njo prepevala tudi Metka Perko, tedaj še s priimkom Krajnc, še ena sodelavka Radia Maribor. "Že v mladosti sem pela v zboru, to veselje mi je ostalo. Mož Božo je vsestranski glasbenik in zborovodja. Petje je zame posebej lep način razmišljanja, izražanja. Rada imam slovenske pesmi, slovenske skladatelje in me smo jih na svojih nastopih in številnih gostovanjih res rade prepevale," pove o svojem angažmaju v glasbi. 1. septembra 2012 je stopila v čevlje upokojenke, a njen vsakdan se ni veliko spremenil, ostala je aktivna, saj verjame, da je to za telesno in duševno zdravje zelo pomembno. Še zmeraj torej dela na radiu, vodi prireditve v Lenartu in okolici, kamor jo povabijo.

Počitniški posnetek iz leta 2001 iz lenarške knjižnice. Knjižničarka Darinka Čobec in mlada obiskovalka Natalija Ferk
Slavica Pičerko Peklar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta