Razstava dveh generacij: Mladi so v ustvarjanju bolj drzni

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
11.09.2022 03:00

V Sodnem stolpu je na ogled posebna razstava in sicer so povezali mariborskega umetnostnega kovača Mihaela Krištofa in njegove učence ter mladega slikarja Ervina Dvoršaka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

S tem se jubilejni, 20. mednarodni kiparsko-slikarski simpozij Forma viva Makole, ki se je sicer že zaključil, letos predstavlja tudi v Mariboru. Na odprtju razstave so v uvodnem programu, ki ga je povezovala Darinka Čobec, nastopili so skupina Gemaj, pesnik Silvo Safran in Stane Kocutar. Na ogled pa so torej svoja dela postavili umetnostni kovač Mihael Krištof in njegovi učenci Lucija Žitnik, Andrej Naterer, Enis Avdičavčevič in Tilen Šuman ter slikar Ervin Dvoršak. Razstavo kovanih umetnin in slik pa dodatno bogatijo še fotografije prvonagrajenih skulptur, izdelanih na dosedanjih festivalih Forma viva Makole, ki jih je v fotografski objektiv ujel Milan Sternad.

Mihael Krištof (levo) in Ervin Dvoršak, dobra prijatelja, ki ju druži ljubezen do umetnosti
Andrej Petelišek

​To je tudi prva skupna razstava dveh umetnikov različnih generacij, Mihaela Krištofa in Ervina Dvoršaka, ki pa sta dobra znanca, saj sta že ničkolikokrat skupaj ustvarjala na dosedanjih kiparsko-slikarskih dogodkih v Makolah. Ko smo povprašali mladega slikarja Dvoršaka, sicer študenta akademije za likovno umetnost, ki se vse bolj uveljavlja na slovenski umetniški sceni, kaj ima skupnega s precej bolj izkušenim Krištofom, ki je za dolgoletno ustvarjanje na področju umetnostnega kovaštva pred leti prejel pečatnik Maribora in prav letos praznuje 40-letnico mojstrskega naziva, je odgovoril, da ljubezen do umetnosti. Medtem ko je Krištof opozoril tudi na dolgoletno prijateljstvo obeh umetnikov, saj je, kot je dejal, dober prijatelj slikarjevega očeta, prav tako kiparja in idejnega očeta makolske Forme vive Ivana Dvoršaka.

Andrej Petelinšek

Mihael Krištof, nekateri mu pravijo tudi pesnik črnega železa, je tudi eden redkih umetnostnih kovačev pri nas in svoje znanje v dvainsedemdesetem letu starosti z veseljem predaja naprej. Veliko dragocenega znanja je od njega pridobil tudi nadobudni mladi Dvoršak, ki se na razstavi, ta bo v Sodnem stolpu na ogled do 15. septembra, predstavlja z njemu najljubšimi slikarskimi upodobitvami - portreti. "Pri teh je zelo pomembno," pravi Dvoršak, "da znaš dobro ujeti karakter portretiranca. To pomeni, da moraš znati ocenjevati, opazovati. Vsak portret, ki se ga lotim, je zgodba zase, predvsem pa zame nov izziv." Krištof pa je pripomnil, da se za umetniški podmladek v Sloveniji ni treba bati, saj imamo na sceni kar nekaj izjemnih talentov, hkrati pa je ocenil, da se pogled na umetnost med mladimi in starejšimi nekoliko razlikuje. Mladi umetniki imajo po njegovem mnenju povsem drugačen pogled na svet, so bolj drzni v ustvarjanju, si več upajo.

Slika Ervina Dvoršaka, na kateri je upodobil umetnostnega kovača Mihaela Krištofa. 
Andrej Petelinšek

V Sodnem stolpu razstavlja s štirimi učenci oziroma vajenci, kot jih imenuje, vsi so univerzitetno izobraženi, in s prenosno kovačijo prikazujejo delo, s katerim se ukvarjajo. Da si danes umetnostni kovač, in to uspešen, je po Krištofovih besedah treba veliko videti, prepotovati in prebrati, da je tvoj pogled širok.

Sodni stolp je za oglede odprt od srede do petka med 17. in 19. uro ter ob sobotah med 9. in 12. uro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta