PD Slovenska Bistrica: Podprite nas, da pri Treh kraljih dokončamo gradnjo planinskega doma

Natalija Sinkovič
23.01.2024 07:00

Že leta 2010 so začeli graditi svoj planinski dom. Ker ga planinsko društvo gradi le s svojimi sredstvi in prostovoljnim delom, gre počasi, gradnja pa po fazah. S prošnjo po donacijah se zato obračajo na vse, ki lahko pomagajo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom planincev pri Treh Kraljih
Arhiv Društva

"Odpreti vrata planinskega doma, imeti svojo kočo na našem Pohorju, bi bila uresničena stoletna želja," poudarja predsednica Planinskega društva Slovenska Bistrica Barbara Frešer. "Objekt Planinski dom je v četrti gradbeni fazi, kar pomeni, da bo za dokončanje treba še veliko finančnih sredstev. Zaradi velikosti objekta projekt izvajamo po fazah," pojasnjuje. V zadnjih letih so že bili delno urejeni in opremljeni spodnji, kletni prostori, in okolica novo nastajajočega planinskega doma. "V sodelovanju z občino in RIC Slovenska Bistrica, ki sta pridobila sredstva s pomočjo evropskih projektov, in po zaslugi prostovoljnega dela naših članov so prostori v zadnjih mesecih leta 2023 dobili interpretacijsko opremo, ki je namenjena predvsem vzgojnim in izobraževalnim vsebinam ter interpretaciji za najmlajše obiskovalce. Z montažo ogrevalnega sistema in dokončanjem sanitarij bi lahko ta del najprej ponudili na ogled, kletne prostore pa odprli za uporabo," še razlaga predsednica društva.

Andreja Senegačnik iz Zavoda RS za varstvo narave, Barbara Frešer in dolgoletna planika, članica PD Slovenska Bistrica Ivana Leskovar 
Andrej Petelinšek

Vsi napori društva bodo sicer usmerjeni v to, da se končno uredijo in dokončno opremijo tudi ostala nadstropja. Najprej bo potrebna izvedba celovitega vodovodnega omrežja vključno z odtočnimi instalacijami, ureditev napeljave za ogrevanje, vgradnja estrihov itd. "Odkar sem prevzela društvo, me po večini sprašujejo, kdaj bomo dokončali planinski dom, da je žalostno, da stoji praktično že leta in se nič ne zgodi, da bi bila škoda, če bi propadel, in podobno. Prihodki planinskega društva iz članarin so minimalni in pokrijejo sprotne stroške pisarne, naše delo pa je izključno prostovoljno. Kako torej? Moja/naša velika želja je, da bi planinski dom dokončali. Verjamem, da bi z otvoritvijo planinskega doma Bistričani veliko pridobili," dodaja Frešerjeva.

Zato Planinsko društvo Slovenska Bistrica prosi posameznike, podjetja, društva, občinsko upravo in druge: "Podprite nas in nam pomagajte dokončati Planinski dom pri Treh Kraljih." Predsednica upa, da bo lokalna skupnost v njihovi prošnji za donatorstvo prepoznala, da v resnici potrebujejo pomoč. "Vsak evro šteje. Verjamem, da se lahko zgodi, da akcijo množično podpremo in pokažemo, da se vse da, če se le hoče."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta