S slavnostne prireditve generalu v spomin: Maister je naš, Maribor je njegovo mesto

Marjan Toš
29.03.2024 11:16

V Narodnem domu je bila sinoči slavnostna akademija v spomin na generala Rudolfa Maistra ob 150-letnici njegovega rojstva in 90-letnici smrti. Danes in v prihodnjih dneh še več prireditev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dva pesnika, dva junaka. V vlogi Maistra Silvo Safran, v vlogi Kajuha Petja Labović 
Franc Lajnšič

V dvorani Narodnega doma Maribor je bila sinoči, v četrtek zvečer, slovesna akademija ob začetku praznovanja 150-letnice rojstva generala Rudolfa Maistra v Mariboru, ki jo je organiziralo Domovinsko društvo generala Maistra Maribor. Obiskovalce in goste, med katerimi je bil tudi častni predsednik Zveze društev generala Maistra Slovenije Milan Lovrenčič, je nagovoril in pozdravil generalni sekretar zveze Rudolf Pfajfar.

Osrednji del kulturnega programa je bil glasbeno-dramski recital, ki sta ga pripravila in režirala Andreja Lep in Boris Krabonja, za tehnično izvedbo sta poskrbela Klara Kocjančič in Bit Jug, vse organizacijske niti pa so bile v rokah Aleša Ariha, predsednika mariborskega Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor. Recital je požel aplavz občinstva, saj je posrečen pogovor med pesnikoma Maistrom in Kajuhom izpostavil dva pesnika in junaka iz dveh zgodovinskih obdobij. "Oba sva borca in pesnika. Če bi lahko izbirala, bi izbrala besedo namesto puške. Ljubezen do naroda je napisala scenarij najinih zgodb," je bilo sporočilo njunega dvogovora. In še: "Spomnite se kdaj na vse mlade pesnike, ki jih več ni. In na vse vojake, ki so verjeli v svojo domovino. Zgodovina se pogosto klanja tistemu, ki je na prestolu. Oba sva dala svoj glas in upala, da bodo tudi tisti za nama imeli dovolj jasno oko, da bodo presegli politične interese in nama dodelili mesto, ki ga zasluživa." V programu so nastopili Silvo Safran kot Rudolf Maister, Petja Labović kot Karel Destovnik Kajuh, v programu pa še Klavdija Vrečič, Marko Vučko, Leopold I., Vokalna skupina Urban in Žan Videc. Prireditev je povezovala Darinka Čobec. 

Aleš Arih: "Maribor je Maistrovo mesto." Foto Franc Lajnšič 
Franc Lajnšič

Na koncu slovesnosti je predsednik Maistrovega društva Aleš Arih poudaril, da so se z uvodno slovesnostjo želeli pokloniti spominu na moža, ki je zaslužen za narodno osvoboditev Maribora in slovenske Štajerske leta 1918. To je bilo v nemirnem času po prvi svetovni vojni, v katerem je domovina rezala narodu svoj kos pogače. Brez Maistra bi bil ta kos mnogo manjši. "Maister je naš, Maribor je Maistrovo mesto - in tega ne smemo pozabiti. Tako kot ne smemo pozabiti na Maistrove vrednote, kot so poštenost, pravičnost, resnicoljubnost, pokončna narodna drža, junaštvo ter medsebojno spoštovanje, razumevanje in sodelovanje med ljudmi. Zdi se, da so te vrednote danes žal pozabljene," je odločno dejal Arih in napovedal še druge letošnje prireditve v čast in spomin osvoboditelju Maribora ob njegovih okroglih jubilejih.

Danes so razstavo Maistru v spomin odprli v Pokrajinskem muzeju Maribor, ob 18. uri je koncert, na katerem bo skozi življenje generala popeljal šansonjer Jure Ivanušič. V torek, 2. aprila, ob 19. uri bo še koncert pevskih zborov v dvorani Union. Vabljeni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta