Ste že kuhali juho iz kutine? Tukaj recept

ŠTR
25.01.2024 16:00

Kutina izvira iz Azije, a se je zaradi svoje neobčutljivosti in hortikulturne atraktivnosti kmalu razširila po celem svetu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Juha iz kutine in topinamburja, VSGT Maribor

Samooplodno drevo ali grm kutine zraste do šest metrov v višino. V četrtem letu obrodi do pol kilograma težke plodove, ki imajo sprva zeleno barvo, nato se oktobra obarvajo značilno rumenkasto. Obrane je treba skladiščiti pri nizki temperaturi in visoki vlažnosti, tako dozorijo decembra. Povrhnjica plodu ima volnato oblogo, ki jo z lahkoto odstranimo. Kljub dozorelosti so plodovi, ki so podobni jabolki ali hruški, trdi, z značilno aromo.

V antiki je kutina veljala za simbol sreče, plodnosti in ljubezni. Zaradi zdravilnih sestavin v plodovih in listih je zaželena v kulinariki, zdravilstvu in kozmetiki. Vsebujejo veliko pektina, sluzi in celo paleto vitaminov. Mnogi jo uvrščajo med najbolj zdravilne rastline na svetu.

Tokrat predstavljamo recept za juho iz kutine in topinamburja. Za štiri osebe potrebujemo pol kilograma kutine, 200 gramov topinamburja, čebulo, strok česna, noževo konico pimeta. Kutino in topinambur olupimo in narežemo na večje kose. Čebulo olupimo in narežemo na četrtine. V pekač vsujemo narezano zelenjavo ter česen, prelijemo z malo olja in pečemo 45 minut pri 160 stopinjah Celzija.

Nato vse skupaj vsujemo v lonec. Pekač zalijemo z jušno osnovo, da lahko odstranimo zapečene sokove, vse skupaj dodamo v lonec. Dodamo pimet, sol in poper ter kuhamo 15 minut. Nato juho pretlačimo in postrežemo z opraženimi sončničnimi semeni.

Tekst za objavo so v okviru EU projekta Erasmus+ pripravili Borut Ambrožič (Hortikulturno društvo Maribor), dr. Jerneja Lešnik (VSGT Maribor) in Mojca Polak (VSGT Maribor). Projekt, katerega nosilec je VSGT Maribor, je potrdila Nacionalna agencija CMEPIUS in združuje projektne partnerje iz Finske, Irske, Danske, Islandije, Portugalske in Slovenije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta