Vzletišče v Cerkvenjaku z daljšo stezo za 200 metrov: Zato je lahko pristalo tudi letalo Antonov AN 2 iz leta 1970

APA
14.07.2024 03:25

V sklopu praznovanja občinskega praznika so na vzletišču v Cerkvenjaku pripravili 13. Letalski dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odprtje montažnega objekta za modelarje 
Ak Sršen

Letos je tradicionalni Letalski dan zaznamovalo dogajanje na tleh, saj so namenu predali kar dve pridobitvi. Prva je podaljšanje vzletno-pristajalne steze za 200 metrov, ta z dolžino 900 metrov sedaj omogoča varnejši pristanek tudi večjim letalom. Dogodka se je udeležil župan občine Cerkvenjak Marjan Žmavc, ki je ob Ivanu Divjaku, predsedniku Aerokluba Sršen, ki upravlja vzletišče, nagovoril zbrane. Pomen vzletišča je izpostavil tudi predsednik Letalskega centra Maribor Vili Kolar.

Druga pridobitev bo koristila predvsem modelarski sekciji, ki letos obeležuje že 20 let delovanja in šteje 25 članov, vključuje pa osnovnošolce z OŠ Cerkvenjak - Vitomarci, saj bodo v novem montažnem objektu ob hangarju za svoje dejavnosti našli več prostora. Trak pred novim objektom sta prerezala predsednik sekcije modelarjev Danilo Čerič in Darko Skok, ki je zaslužen za obstoj modelarjev v Cerkvenjaku.

Letalski dan je že tradicionalni dogodek na vzletišču v Cerkvenjaku.
Arhiv Aerokluba

Na podaljšani vzletno-pristajalni stezi je prvo pristalo 12-sedežno letalo Antonov AN 2, izdelano leta 1970. To je največje letalo, ki je kadarkoli pristalo na pristajališču v Cerkvenjaku, letalo je v preteklosti vozilo poljskega predsednika, danes pa je last slovaškega letalskega kluba. Ta dan je pristalo še pet ultralahkih letal iz Slovaške, natočili so jim okoli 1000 litrov goriva. Nekateri namreč z manjšimi letali potujejo na oddih in ti se morajo nekje na poti oskrbeti z gorivom. "Morda nam bo kdaj uspelo, da bi naš aerocenter prerasel v cerkvenjaško, oziroma če razmišljamo širše, kar slovenskogoriško letališče," je dejal Vito Kraner, tajnik in blagajnik Aerokluba Sršen.

Člani Aerokluba Sršen so omogočili 15-minutne panoramske polete nad Slovenskimi goricami, ki jih je izvajal Letalski center Maribor, s katerim že več let sodelujejo pri organizaciji Letalskega dne. Popeljali so kar 120 oseb. Na ogled so bili letalski modeli, tudi reaktivni model, ki doseže hitrost več sto kilometrov na uro. Dogodka so se v večjem številu udeležili še vozniki trikolesnikov iz skupine Tricikl Slovenija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta