Princ Harry v težavah: Zaposleni v njegovem podjetju ga obtožujejo hinavščine in izkoriščanja

D.Ži
28.04.2022 10:35

Vnuk britanske kraljice je eden od šefov podjetja za duševno rast, katerega vrednost ocenjujejo na pet milijard dolarjev. A zaposlenim se ne godi prav dobro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Start-up podjetje Better up, ki upravlja z aplikacijo za duševno zdravje, je v krizi. In sredi godlje se je znašel tudi britanski princ Harry, eden od šefov tega podjetja, ki je zdaj močno razjezilo svoje zaposlene. Kot piše Daily Mail, naj bi delavci Harryja naravnost prezirali, saj so jim zahrbtno znižali plače, tarnajo tudi, da je odnos do njih zelo slab, posledično pa je takšno tudi njihovo počutje. 

Reuters

Skrivaj naj bi tekle priprave na upor, pišejo pri Daily Beast in dodajajo, da naj bi v Better Up zaposlenim spreminjali pogodbe in jih obravnavali neetično. Tudi plačilo naj bi bilo vse slabše. Mediji navajajo besede anonimnega delavca: "Veliko nas je razburjenih. Rekel bi celo, da imamo strta srca. V podjetju vlada res vprašljiva delovna etika. Spremenili so nas v blago."

Kako deluje aplikacija Better up? Podobno kot Tinder, le da ljudje tam ne iščejo seksa in ljubezni, temveč ustreznega življenjskega trenerja zase, ki jih nato usmerja pri pomembnih odločitvah. V aplikaciji je uporabnikom na voljo več kot  2000 takih svetovalcev.

Profimedia

Posebej problematičen je bonitetni sistem: od zadovoljstva strank je odvisna tudi plača trenerjev. Višja kot je ocena, višje je tudi plačilo. "Z etičnega vidika smo na voljo, da treniramo in usmerjamo stranke. Ne zato, da nas všečkajo," pravi eden od zaposlenih.

Vloga princa večini tistih, ki delajo za Better up, ni jasna. Nasploh naj bi podjetje poslovalo zelo netransparentno, kljub dejstvu, da je Harry od selitve v Kalifornijo večkrat javno govoril o pomenu duševnega zdravja. Njegov zaslužek od aplikacije naj bi bil kar konkreten, a o podrobnostih noče govoriti. Harryjeva plača naj bi bila zelo obilna.

Reuters

Podjetje sicer ustvari kar nekaj denarja, saj njegovo vrednost ocenjujejo na okoli pet milijard dolarjev, sodelovalo naj bi tudi s Facebookom, Linkedinom in Airbnbjem. Ob nižanju plač nekateri svetovalci razmišljajo o odhodu. "Za podjetje, ki naj bi pomagalo ljudem, to zagotovo ni prava pot," pravi eden od svetovalcev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta