Princ Harry postaja vse bolj živčen. Svoje domovine se je lotil z odvetniki in Britanci mu zelo zamerijo

D.Ži
18.01.2022 09:40

"Ubežniški" princ se v Veliki Britaniji počuti zelo ogroženega. Zahteva, da med njegovimi obiski tam bolj poskrbijo za varnost njega in družine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vse bolj odtujen in oddaljen je od domovine, v kateri se je rodil kot princ. In vse bolj živčen postaja. Odvetniki princa Harryja in vojvodinje Meghan imajo te dni spet polne roke dela. Mlajši sin britanskega prestolonaslednika se namreč počuti ogroženega. 

Harry, ki z družino živi v ZDA, poskuša po pravni poti doseči policijsko varstvo med obiski v domovini. Zaščito britanske policije bi plačal sam, a mu je notranje ministrstvo to zahtevo zavrnilo. Zato se je pritožil na sodišču.

Harry in žena sta izgubila policijsko zaščito, ki jo plačujejo britanski davkoplačevalci, potem ko sta se leta 2020 odpovedala kraljevim dolžnostim in se preselila v ZDA. Zdaj živita v Kaliforniji, kjer njuno družino varuje zasebna varnostna družba.

Reuters

V pravnih dokumentih Harry trdi, da ameriški varnostniki nimajo zadostnih pristojnosti, da bi lahko zaščitili njegovo družino na britanskih tleh. Zato zahteva revizijo postopka, s katerim je britansko notranje ministrstvo zavrnilo njegovo prošnjo za britansko policijsko zaščito, ki bi jo sam financiral. "Združeno kraljestvo bo princu Harryju vedno dom in država, v kateri želi, da so njegovi žena in otroci varni," je povedal prinčev pravni zagovornik. "Brez policijske zaščite je osebno tveganje previsoko," je dodal.

Prav enostavno njegovo življenje res ni, saj medije in javnost zanima vsak njegov korak, vse več je tudi tistih, ki princu očitajo, da je izdal britansko monarhijo in svojo družino v zameno za ameriški estradni blišč. Ko je Harry lani poleti zapuščal dobrodelno prireditev v Londonu, so njegovemu vozilu sledili fotografi paparaci. Dan kasneje sta z bratom Williamom v Kensingtonski palači odkrila kip matere, princese Diane, ki je umrla leta 1997 v Parizu v prometni nesreči, v katero so bili prav tako vpleteni paparaci.

Profimedia

Prav smrt ljubljene mame Diane je princa v otroštvu zaznamovala do te mere, da se prevelikega zanimanja za svoje zasebno življenje boji. Pogosto poudarja, da ne bo dovolil, da bi njegova žena ali otroka postali žrtve tabloidne gonje. 

Prinčev pravni zagovornik je še spomnil, da je Harry kot vojak služil v Afganistanu, v zadnjih letih pa je njegova družina tudi tarča groženj neonacistov in drugih skrajnežev. Zato brez policijskega varstva ne more pripeljati svoje družine na obisk v domovino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta