Zakaj kraljičin mož ni kralj, vojvodinja Kate pa bo nekoč kraljica? Odgovor je enostaven ...

D.Ži
19.02.2021 09:41
Javnost že dolgo ugiba tudi o tem, kaj se bo po kraljičini smrti zgodilo z vojvodinjo Camillo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kraljica Elizabeta II. in princ Philip sta poročena že 73 let. 
Reuters

Princ Philip je s kraljico Elizabeto II. poročen že 73 let. Rodil se je kot grško-danski princ, s kraljico pa se je poročil, ko je njej bilo 20 let. Ona je takrat bila še princesa prestolonaslednica. Prav veliko sproščenih let nista imela, saj je le pet let po poroki umrl njen oče, kralj Jurij VI, Elizabeta pa je zasedla britanski prestol in postala kraljica. Philip kralj ni postal, razlog zato pa je preprost. 

V monarhiji naziv kralja nadvlada naziv kraljice zaradi staromodnega patriarhalnega načela. Ko je njegova žena postala kraljica, se je Philip odpovedal nazivom, v katere se je rodil, in postal edinburški vojvoda. Na dan, ko bo kralj postal princ William, starejši sin princa Charlesa, bo vojvodinja Catherine najverjetneje postala kraljica, a kraljica spremljevalka.

Vojvodinja Catherine bo nekoč najverjetneje kraljica spremljevalka. 
Reuters

Tako ne bo imela pooblastil, ki jih ima danes kraljica Elizabeta, ki je monarhinja in neposredna dedinja družinske kraljevske linije. Že več let Britanci ugibajo, kaj bo s cornwallsko vojvodinjo Camillo, ženo prestolonaslednika princa Charlesa. Poznavalci so prepričani, da ji Charles naziva kraljica spremljevalke ne bo podelil tudi zato, da bi ji v jeseni življenja omogočil več miru.

Princ Charles in vojvodinja Camilla. Verjetnost, da bi kdaj postala kraljica spremljevalka, je skoraj nična. 
Reuters

Slišati je, da Camilla ni prav trdnega zdravja. Tako bo očitno nosila naziv princese. Svoje k temu zagotovo prispeva tudi dejstvo, da je Camilla Charlesova že druga žena in da nista cerkveno poročena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta