Adidas v godlji: Belli Hadid odpoved, nato opravičilo

B.J.
24.07.2024 16:24

Manekenka je podpornica civilistov v Gazi, morda je tudi zato njen oglas s klasičnimi športnimi copati, ki jih je Adidas dal na trg ob olimpijskih igrah v Münchnu, v Izraelu naletel na takšno ogorčenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemško podjetje Adidas in Hadidova sta bila zaradi oglasa deležna ostrih kritik.
Adidas

Podjetje Adidas se je po poročanju portala CBSNews opravičilo Belli Hadid, potem ko je umaknilo oglas, povezan z olimpijskimi igrami v Münchnu leta 1972. V oglasu je Hadidova, ki je po rodu ameriška Palestinka, promovirala Adidasove športne copate SL72, ki veljajo za brezčasno klasiko. Na prodajnih policah so se prvič znašli med olimpijskimi igrami v Münchnu leta 1972. Te pa je zasenčila tragedija, v kateri so pripadniki palestinske skupine Črni september med ugrabitvijo ubili dva člana izraelske olimpijske ekipe, med neuspešno reševalno akcijo oziroma v celotnem terorističnem napadu pa je življenje izgubilo še devet Izraelcev, pet Palestincev in en nemški policist.

Nemško podjetje Adidas in Hadidova sta bila zaradi oglasa deležna ostrih kritik, predvsem iz Izraela. Podjetje je zato preteklo soboto umaknilo vse oglase s 27-letno ameriško manekenko palestinskih korenin, se opravičilo in sporočilo, da že snuje novo oglaševalsko kampanjo. Toda odpoved Belli Hadid je spet povzročila vznemirjenje povsod po svetu, saj manekenka vendar nima nič s pokolom v Münchnu, tedaj niti še ni bila rojena. Zvrstili so se pozivi k bojkotu Adidasovih izdelkov.

Člani skupine Črni september so 5. septembra 1972 vdrli v olimpijsko vas v Münchnu in tam zajeli več izraelskih športnikov, trenerjev in sodnikov. S tem so hoteli izsiliti izpustitev palestinskih zapornikov in dveh levičarskih skrajnežev, ki so bili zaprti v Izraelu in v Zahodni Nemčiji. Med operacijo nemške vojske za rešitev talcev so bili ubiti vsi talci in zahodnonemški policist.

V novi izjavi, objavljeni ta teden na družbenih omrežjih, pa so predstavniki podjetja Adidas zapisali, da se zavedajo, da so bile vzpostavljene povezave s tragičnimi dogodki na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972. Zapisali so tudi, da se opravičujejo za morebitne stiske ali vznemirjenost, ki so jih s tem povzročili skupnostim po vsem svetu, čeprav tega niso storili namerno. "Opravičujemo se tudi svojim partnerjem, Belli Hadid, A$AP Nastu, Julesu Koundeju in drugim za vse negativne posledice, ki so jih utrpeli zaradi tega, ter že preučujemo možnosti za spremembo oglaševalske kampanje," še piše v izjavi. V oglasih sta namreč nastopila tudi reper A$AP in francoski nogometaš Jules Kounde. Športne copate je še vedno mogoče kupiti na spletu.

Hadidova, katere oče je Palestinec, je svet pozvala, naj v vojni med Izraelom in Hamasom podpre in zaščiti civiliste v Gazi. Od začetka vojne, ki je izbruhnila 7. oktobra lani po napadu gibanja Hamas na Izrael, je na družbenih omrežjih objavila precej sporočil o tej vojni. V objavah pogosto kritizira izraelsko vlado in poudarja, kako ponosna je na svoje palestinsko poreklo.

Profimedia

Po objavi oglasa sta se podjetje Adidas in Hadidova znašla na udaru kritik. "To, da je Adidas za obraz te oglaševalske kampanje izbral manekenko, ki je glasna nasprotnica Izraela, s čimer je obudil spomin na tragične olimpijske igre, pomeni bodisi velikansko napako bodisi namerno podžiganje. Oboje je nesprejemljivo. Adidas pozivamo, da to nezaslišano napako popravi," je v svoji izjavi na družbenih omrežjih zapisal Ameriški judovski odbor.

Hadidova naj bi bila po valu kritik že najela odvetniško ekipo, da bi tožila Adidas. Svojega mnenja o sporni kampanji v javnosti še ni povedala, je pa z družbenih omrežij odstranila vse fotografije, na katerih nosi športne copate SL72. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta