Amonijev nitrat - umetno gnojilo, zaradi katerega je v Bejrutu umrlo najmanj 100 ljudi, brez strehe nad glavo pa ostalo več kot 200.000 oseb

STA, DR
05.08.2020 12:20

Po obsežni in uničujoči torkovi eksploziji v pristanišču v Bejrutu so libanonske oblasti sporočile, da je bilo tam shranjenega okoli 2750 ton amonijevega nitrata. Gre za umetno gnojilo, ki je že bilo vzrok številnih industrijskih nesreč po svetu. Priljubljen pa je tudi med teroristi kot dodatno gorivo za njihove improvizirane eksplozivne naprave, med drugim ga je pri svojem napadu uporabil tudi norveški terorist Anders Behring Breivik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uničenje po eksploziji
Reuters

Amonijev nitrat je sol, ki nastane po reakciji amoniaka in dušikove kisline. Je glavna sestavina več vrst gnojil. Dobi se ga v granulah, ki se v stiku z vlago hitro raztopijo in oddajo zemlji dušik, glavno sestavino za rast rastlin.
V kombinaciji s tekočimi gorivi pa amonijev nitrat postane eksploziven. Uporablja se ga zlasti v gradbeni in rudarski industriji, ker je zelo neobčutljiv na udarce in temperaturo. Pri normalnih pogojih shranjevanja in pri normalni temperaturi ga je zelo težko vžgati. Za detonacijo je namreč potrebna manjša začetna eksplozija, t. i. ojačevalec detonatorja. Njegova eksplozivna moč pa dosega približno 40 odstotkov TNT, navaja spletna enciklopedija Wikipedia.

Reuters
Epa
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta