Aretirali par, ki je preprodajal ukradeno kriptovaluto, in zasegli 3,6 milijarde ameriških dolarjev v bitcoinih

STA, Va
08.02.2022 21:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ameriške oblasti so aretirale par z Manhattna v New Yorku, ki je preprodajal kriptovaluto bitcoin, potem ko je heker bitcoine leta 2016 ukradel z virtualne platforme Bitfinex. Ob tem so zasegli približno 3,6 milijarde ameriških dolarjev v bitcoinih, je sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo.

Neimenovani heker je leta 2016 ukradel sicer skoraj 120.000 bitcoinov in jih poslal v digitalno denarnico 34-letnega Ilye Lichtensteina, ki je potem naprej prodal približno 25.000 bitcoinov.

Ostalo mu je približno 94.000 bitcoinov in zdaj jih je ameriško pravosodno ministrstvo zaseglo.  Lichtensteinu naj bi pomagala 31-letna soproga Heather Morgan

Ministrstvo za pravosodje ZDA je sporočilo, da je bilo to, kar so zasegli leta 2016, vredno 71 milijonov dolarjev, glede na rast cene bitcoinov, kljub padanju cene v zadnjih mesecih, pa je vsota do danes narasla na 3,6 milijarde dolarjev.

Namestnica pravosodnega ministra ZDA Lisa Monaco je povedala, da gre za največjo zaplembo ukradenega denarja (pravega ali virtualnega) v zgodovini ministrstva. Po njenih besedah akcija dokazuje, da svet kriptovalut ni varno zavetišče za kriminalce.

"Kriminalci vedno pustijo za seboj kakšno sled in ta primer opominja, da ima FBI sredstva za spremljanje digitalnih sledi," je dejal namestnik direktorja FBI Paul Abbate.

Ameriško ministrstvo za pravosodje je pred štirimi meseci ustanovilo novo delovno skupino za boj proti kriminalu s področja kriptovalut. V njej so strokovnjaki s področja pranja denarja in računalnikarji. Ta skupina naj bi bila zaslužna za povrnitev 2,3 milijona dolarjev, ki jih je plinsko podjetje Colonial plačalo hekerjem skupine REvil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta