Digitalno žongliranje in padajoči noži

Vinko Seliškar
24.11.2021 10:03

Se vam naslov članka zdi popolnoma nesmiseln? Tako nekako je videti trgovanje v svetu kriptovalut.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V svetu delnic je dvomestni letni donos (beri: 10 in več odstotkov) odličen rezultat. V svetu kriptovalut je to lahko dosegljivo vsak dan znova. Seveda so vzponi in padci, a kdor obvlada trgovanje, lahko trguje v obe smeri – torej ne le ko cena posamezne kriptovalute narašča, temveč tudi takrat ko pada (stavi pač na padec cene). A prav ti vzponi in padci privlačijo mnoge, ki v kriptotrgu vidijo priložnost za hiter zaslužek. A če niso previdni, gre lahko tudi za hitro izgubo, podobno kot v igralnici.

Brez ustreznega znanja in stalnega spremljanja kriptokovancev, dela njihovih snovalcev in trga kot takega, je težko uspevati dan za dnem. Neredko lahko dan, dva ali trije »rdeči« dnevi v kriptosvetu izničijo rast cene kriptokovanca, ki se je do želenega rezultata »mučil« več mesecev. Večina novincev na kriptotrgu se zato odloči za nakup kriptokovancev brez namena dnevnega trgovanja, zgolj s ciljem njihove prodaje ob doseženi neki želeni ceni.

Dnevno trgovanje

Uspešni dnevni trgovci se za uspeh zanašajo na številne vire in orodja – kot je programska oprema za pregledovanje tečajev ali simulatorji trgovanja –, da bi izkoristili kratkoročna gibanja cen kriptovalut. Te se lahko znotraj posameznega dne spremenijo tudi za dvo- ali celo trimestno številko v odstotkih. Toda proces pridobivanja dobička na račun sprememb gibanja cen v kratkem času je lahko zelo težaven, tveganje, povezano z dnevnim trgovanjem, pa visoko. Vsak, ki razmišlja o vlaganju v kriptovalute, vsekakor mora upoštevati tudi volatilnost in špekulativno naravo trga. Nestanovitnost kriptotrga pomeni, da lahko vrednost digitalnih sredstev močno niha. Za tiste, ki želijo z njimi trgovati oziroma hitro povečati dobiček, to pomeni, da morajo hitro reagirati.

Za razliko od tradicionalnih (finančnih) trgov, torej borz, se kriptotrgi nikoli ne zaprejo. Za dnevno trgovanje s kriptovalutami ni potrebna naročnina na borzno-posredniški račun, zaradi česar je možnost kratkoročnega trgovanja bolj dostopna kot na klasični borzi. Tudi trgovanje s kriptokovanci se namreč odvija na namenskih borzah oziroma sorodnih platformah za menjave kriptokovancev.

Shutterstock

Prvi korak – pot na borzo

To je tudi prvi korak v svetu trgovanja. Posameznik si izbere platformo ali več njih, na kateri(h) bo trgoval. Namreč vse kriptoborze ne premorejo vseh kriptokovancev, saj je teh več tisoč. Ob prijavi na borzo mora opraviti intenzivno avtentikacijo, kjer mora potrditi svojo identiteto – tako z osebnim dokumentom, računi in vse pogosteje tudi živo sliko. Borz za trgovanje s kriptovalutami je veliko, naj naštejem le nekatere najbolj priljubljene: Binance, BitStamp, ByBit, CoinBase, Crypto.com, FTX, Gate.io, Huobi, Kraken, Kucoin, OKex in druge. Katero izbrati? To je povsem odvisno od vas, navadno pa uporabniki izberejo več borz, in sicer tiste, ki premorejo kriptokovance, s katerimi želijo trgovati.

Borze seveda uporabnikom zaračunajo provizijo od vsake transakcije, tako nakupa kot prodaje. Občasno imajo borze tudi promocijske akcije, kjer uporabnikom za določene pare kriptokovancev ne zaračunavajo provizije ali pa je le ta manjša, če uporabniki trgujejo s kriptovaluto, ki jo uporablja borza. Nekatere borze višino provizije povezujejo tudi s količino prometa uporabnika, zato so ti še bolj motivirani k trgovanju.

Da bi lahko začeli trgovati, moramo na borzo najprej nakazati sredstva iz svojega tekočega računa (ki ga moramo predhodno avtorizirati in napovedati polog). Nato denar pretvorimo v BitCoin ali katero od splošnih valut (USDT, USDC, BUSD), pač tisto, ki premore ustrezen par s kriptokovancem, ki ga želimo kupiti. Prav vsi kriptokovanci imajo par z BitCoinom (BTC).

Drugi korak – nakup kriptokovancev

Izbira, katerega izmed več sto kovancev na posamezni borzi kupiti, nikakor ni lahka. Preden se »zapodite« v kovanec, priporočamo, da si vzamete vsaj uro ali dve in o njem poiščete več informacij na internetu – kaj predstavlja, kakšno težavo rešuje, kakšna ekipa stoji za njim, kakšna je skupnost uporabnikov ipd.

Tudi trenutek nakupa je še kako pomemben. Posebej pri dnevnem trgovanju je namreč cilj kupiti kovanec v trenutku, ko je poceni oziroma se mu obeta rast ali nadaljevanje rasti. Dober trenutek za nakup je denimo t. i. rdeč dan, dan ko navadno zaradi padca tečaja BitCoina tudi malodane vsi drugi kovanci znatno izgubijo vrednost – skoraj vsi namreč ob padcu BitCoina padejo še za večji odstotek. Tudi sicer prekaljeni kripto strokovnjaki pogosto ponavljajo: kupuje se, ko je rdeče, prodaja se, ko je zeleno. In to drži kot pribito.

Dobra izbira trenutka za nakup kovanca je tudi trend, ko kovanec kaže znake rasti – pri cikličnem gibanju tečaja dosega vedno višje tako zgornje kot spodnje vrednosti. Nasprotno pa ni dobra ideja t. i. lov zelenih črt – te označujejo eksplozivno rast in dvig cene posameznega kovanca. Če ste takšno »raketo« zamudili, preprosto počakajte. Večina cen kriptokovancev se vendarle vrne v bližino izhodišča, ali pa izberite drug kovanec, po možnosti takega, ki se še ni »izstrelil«.

Tretji korak – prodaja kriptokovancev

Cilj je katerikoli kriptokovanec prodati z dobičkom. Kolikšen le-ta bo (če sploh bo), je odvisno od gibanja cene na kriptotrgu in trenutka, ko se odločite za prodajo. Kot rečeno – prodaja se takrat, ko ste v plusu. Če ste grdo zgrešili trenutek vstopa in je cena kovanca iz kateregakoli razloga padla, imate dve možnosti. Sprejmete ustvarjeno izgubo in prodate, denar, ki vam je ostal, pa vložite v drug kovanec, ali pa čakate, da cena kovanca, v katerega ste vložili denar, zopet zraste.

Zavarovanje naložbe

Cene kriptokovancev praktično nikoli ne mirujejo, temveč se gibljejo malo gor malo dol, kar je za trgovanje idealen scenarij. Dokler ne ugotovite, da morate tudi jesti, se gibati, spati in se ukvarjati z realnim svetom. Kaj pa če se »potres« v kriptosvetu zgodi ravno ponoči, ali pa ko ste na izletu? V te namene vsem uporabnikom, posebej pa še začetnikom, svetujemo, da uporabljajo funkcijo preprečevanja večje izgube (ang. stop-loss). V tem primeru lahko na borzni platformi nastavijo, da se kovanec ob doseženi ceni samodejno proda – npr. že ob 5-odstotnem padcu – in se tako obvarujejo pred posledicami rdečih dni, ko lahko tečaji in cene mimogrede izgubijo tudi 20 ali 30 odstotkov vrednosti.

Rotacija kapitala

Večina kriptokovancev po »raketi« počiva oziroma poišče novo temeljno ceno. Zato velja kovance, ki so dosegli strmo rast prodati, denar pa vložiti v druge, takšne, ki jih morebitna obsežna rast še čaka. Seveda lahko po prodaji kupite nazaj tudi isti kriptokovanec (ko mu je padla cena) in tako pridobite večjo količino ter počakate naslednje obdobje rasti.

Tako, prišli smo do konca kratkega vodiča po kriptotrgovanju. Aha, zanima vas, kaj so padajoči noži iz naslova. Izraz padajoči noži označuje lovljenje najnižjih cen kriptokovancev ob večjih korekcijah. Neizkušenim pa tudi neučakanim trgovalcem se rado primeri, da prehitro kupijo rdečo svečo – neredko namreč prvi dolgi rdeči sveči sledi še kakšna, torej dodaten padec cene. Lovljenje padajočih nožev zato odsvetujemo tako v realnem kot kriptosvetu.

Preberite novo digitalno prilogo v celoti, brezplačno

Prenos PDF

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta