Avstrija naslednji ponedeljek odpira trgovine, po zimskih počitnicah se otroci vračajo v šolo. Kaj pa gostinski lokali?

STA, VČ
01.02.2021 19:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V Avstriji bodo prihodnji teden zrahljali ukrepe za zajezitev koronavirusa, so se dogovorili na srečanju avstrijske vlade s predstavniki zveznih dežel. Trgovine se bodo lahko znova odprle v ponedeljek, 8. februarja. V njih bo moralo biti 20 kvadratnih metrov prostora na eno stranko. Obvezne bodo zaščitne maske tipa FFP2. Enaka pravila so predvidena za galerije, muzeje in živalske vrtove.

Svoja vrata bodo lahko znova odprli tudi ponudniki storitev, kjer prihaja do bližnjih stikov s strankami. Vendar pa bodo morale stranke predložiti negativni izvid testiranja na koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur.

Po zimskih počitnicah, ki se bodo v večini dežel končale 14. februarja, se bodo otroci vrnili v šole. V ljudskih šolah, kar ustreza nižjim razredom devetletke, razredov ne bodo delili. Učenci bodo tako vsak dan hodili k pouku v šole. V višjih razredih bo pouk potekal izmensko. Dvakrat tedensko bodo učence testirali na koronavirus. Testiranje bo obvezen pogoj za udeležbo pri pouku.

Sebastian Kurz
Reuters

Gostinski lokali pa ostajajo zaprti. Čez dva tedna naj bi oblasti odločile, ali se bodo lahko odprli marca.

V veljavi ostaja tudi nočna omejitev gibanja med 20. uro zvečer in 6. uro zjutraj. Od prihodnjega ponedeljka se bo lahko znova družilo po več oseb iz dveh različnih gospodinjstev. Trenutno se lahko več oseb iz enega gospodinjstva sreča samo z eno osebo iz drugega.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je povedal, da bodo epidemiološke razmere naslednjič preučili čez dva tedna, ko bodo tudi odločali o morebitnem dodatnem sproščanju omejitvenih ukrepov. Če se bodo razmere poslabšale, se bodo na to odzvali. Po besedah Kurza je ponovna eksponentna rast okužb realistična. Če se bo to zgodilo, bodo zaostrili ukrepe, je napovedal.

Vladi sicer cilja, da bi dnevno število okužb znižali na okoli 700, še ni uspelo doseči. Tudi do nedelje, ko se bo končala ustavitev javnega življenja, ni pričakovati bistvenega izboljšanja. V zadnjem dnevu so v Avstriji potrdili več kot 1100 okužb. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta