Avstrijska ministrica Alma Zadić se je opravičila za kazenski pregon istospolnih

STA, M.R.
07.06.2021 16:25
Avstrijska pravosodna ministrica Alma Zadić se je danes v imenu države opravičila za kazenski pregon homoseksualcev. Po ocenah zgodovinarjev je bilo v Avstriji med letoma 1950 in 1971 zaradi spolne usmerjenosti obsojenih okoli 13.000 ljudi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avstrijska ministrica za pravosodje Alma Zadić je stara 37 let, rojena pa je bila v Tuzli. V Avstrijo je z družino prebežala leta 1994.
Profimedia

"Želim vam izraziti svoje veliko obžalovanje za trpljenje in krivico, ki vas je doletela," je dejala ministrica Alma Zadić danes na Dunaju. "Institucije, ki bi jih morale pravzaprav ščititi, so tem ljudem prekršile njihovo dostojanstvo in človeškost," je dodala. Opravičila se je tudi za dolgoletni molk pravosodja.

Po ocenah avstrijskega zgodovinarja Andreasa Brunnerja je bilo do leta 1971 v Avstriji zaradi homoseksualnosti obsojenih okoli 13.000 ljudi. Šele zatem se je kaznovanje istospolnih stikov nekoliko umirilo, je danes pojasnila ministrica.

Napovedala je tudi postavitev posebnega spomenika, ki pa naj ne bi bil zgolj opomnik na zgodovinske krivice, ampak tudi opozorilo, da so pripadniki skupnosti LGBT še vedno tarča nasilja in sovraštva. Potrebnega bo več razjasnjevanja, dialoga in tudi varovanja pravic, je še dodala avstrijska ministrica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta