Biden Američanom po atentatu na Trumpa: V Ameriki ne smemo in ne moremo po tej poti

STA, Va
15.07.2024 08:07

Ameriški predsednik je v sinočnjem kratkem televizijskem nagovoru pozval k znižanju politične temperature in dejal, da politika nikoli ne bi smela biti dobesedno bojišče, sploh pa ne prostor pobijanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joe BIden med nagovorom iz Ovalne pisarne Bele hiše. 
Reuters

"Nocoj bi vam rad govoril o potrebi po znižanju temperature v naši politiki. Politika ne sme nikoli biti dobesedno bojišče niti prostor za pobijanje. Ne glede na to, kako močna so naša prepričanja, pa se nikoli ne smemo spustiti v nasilje. Čas je, da ohladimo razmere," je med drugim dejal Joe Biden v govoru naciji, ki so ga neposredno prenašale ameriške televizije.

"Nekdanji predsednik je bil ustreljen. Ameriški državljan je bil ubit, ko je preprosto uveljavljal svojo svobodo za podporo kandidata po svoji izbiri. V Ameriki ne smemo in ne moremo iti po tej poti. V zgodovini smo jo že prehodili. Nasilje nikoli ni bilo rešitev," je dejal Biden.

Pred tem nagovorom je večkrat obsodil poskus atentata, že prej v nedeljo pa je dejal, da je imel s svojim republikanskim protikandidatom na letošnjih volitvah Trumpom v soboto dober pogovor.

Trump je v nedeljo že pripotoval iz New Jerseyja v Milwaukee, kjer republikanci danes začenjajo nacionalno konvencijo, na kateri ga bodo v četrtek uradno potrdili kot predsedniškega kandidata za volitve 5. novembra.

Preiskava atentata še traja, vmes pa se kot požar širijo teorije zarote. Nekateri republikanci za atentat obtožujejo demokratsko retoriko, ki Trumpa opredeljuje kot nevarnega fašističnega avtokrata, nekateri demokrati pa celo menijo, da si je Trump atentat sam pripravil za boljše volilne obete.

Ameriški mediji so v nedeljo poročali, da so udeleženci Trumpovega zborovanja opazili strelca, kako se s puško vzpenja na streho poslopja, ki je bilo izven zavarovanega območja.

Televizija NBC je poročala, da se je policist po prijavi povzpel na streho, nakar je 20-letni Thomas Matthew Crooks vanj naperil puško, in policist se je umaknil.

Crooks je takoj zatem odprl ogenj proti Trumpu, nato pa naj bi ga bili skoraj nemudoma ubili ostrostrelci tajne službe, vendar šele po najmanj treh strelih iz njegove puške

Tajna služba, ki skrbi za varnost predsednikov, nekdanjih predsednikov in predsedniških kandidatov, naj bi bila - po poročanju NBC - poslopje pred zborovanjem identificirala kot morebitno grožnjo, vendar pa naj bi imela pristojnost za zavarovanje objekta lokalna policija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta