Biden in nizozemski premier o dobavnih verigah in Ukrajini

STA, A.L.
17.01.2023 22:24

Ameriški predsednik Joe Biden je danes sprejel nizozemskega premierja Marka Rutteja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Kot so po pogovorih sporočili iz Bele hiše, sta voditelja pregledala trdno politično, varnostno, gospodarsko in humanitarno podporo Ukrajini, ki se sooča s surovo rusko agresijo in govorila o prizadevanjih za kaznovanje Rusije zaradi vojnih zločinov.

Govorila sta tudi o drugih prioritetah, kot je skupna vizija za svobodno in odprto Indijsko-pacifiško regijo, o utrjevanju demokracije, spoštovanja človekovih pravic in mednarodnega reda na osnovi pravil. Poudarila sta pomen varnih dobavnih verig in ključnih tehnologij.

Rutte pa je sporočil, da želi tudi Nizozemska Ukrajini dobaviti sistem zračne obrambe Patriot. Napovedal je, da bo Nizozemska Ukrajini zagotovila dodatno pomoč v vrednosti 2,5 milijarde evrov.

Bela hiša je med pogovori sporočila tudi, da je Biden danes govoril po telefonu z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem o nadaljevanju pomoči Ukrajini. Nemška vlada je 5. januarja napovedala, da bo Ukrajini na podlagi dogovorov z ameriško vlado zagotovila več deset pehotnih bojnih vozil Marder in sistem zračne obrambe Patriot.

Tema pogovorov so bili tudi polprevodniki in Kitajska

Biden se je med kratko izjavo pred pogovorom z Ruttejem pošalil, da je nizozemski premier dobrodošel v Beli hiši ne glede na poraz ZDA proti Nizozemski na minulem svetovnem prvenstvu v nogometu.

"Veselim se razprave o naših odnosih in zavarovanju dobavnih verig," je med drugim dejal Biden, Rutte pa je pohvali vodstvo ZDA pri pomoči Ukrajini.

Gre za njuno prvo formalno srečanje sploh v Beli hiši, čeprav sta se v preteklosti že večkrat srečala, med drugim dvakrat lani marca na izrednem vrhu Nata v Bruslju in junija na vrhu Nata v Madridu.

V napovedi obiska je Bela hiša navedla, da bodo med temami razprave tudi usklajevanje podpore Ukrajini na politični, vojaški in humanitarni ravni ter nadaljnje sodelovanje na področju obrambe in varnosti ter krepitev dvostranskih trgovinskih odnosov med Nizozemsko in ZDA.

EPA

Rutte je pred obiskom tvitnil, da je pred potjo v Washington govoril z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in izpostavil, da grozljiv napad na civiliste v Dnipru jasno kaže, zakaj Rusiji ne smejo dovoliti zmage v vojni. Zaradi tega bodo še naprej usklajevali vojaško pomoč Ukrajini.

Tema pogovorov so bili tudi polprevodniki in Kitajska. Rutte je pred dnevi dejal, da ne čuti pritiska ZDA, naj sprejme več omejitev za izvoz polprevodnikov oziroma čipov na Kitajsko.

Med okrevanjem po pandemiji covida-19 je prišlo do velikih težav v svetovni oskrbovalni verigi polprevodnikov. Nizozemska je pomembna zaradi podjetja ASML, ki proizvaja visokotehnološke stroje za izdelavo najnaprednejših čipov.

Med ZDA in EU narašča trgovinski spor zaradi vpliva ameriškega zakona o zmanjšanju inflacije na evropska gospodarstva, zlasti zaradi določil, ki omogočajo subvencije ameriške zelene industrije.

To je bila sporna točka že med državnim obiskom francoskega predsednika Emmanuela Macrona decembra lani, ko je Biden napovedal možnost popravkov zakona.

Kot so napovedali pred pogovori, naj bi Biden in Rutte govorila tudi o prihodnjem vrhu za demokracijo, ki bo potekal marca, organizirajo pa ga skupaj ZDA, Nizozemska, Kostarika, Južna Koreja in Zambija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta