Biden meni, da Netanjahu ne stori dovolj za izpustitev talcev

STA, A.L.
02.09.2024 19:02

Ameriški predsednik Joe Biden je danes dejal, da izraelski premier Benjamin Netanjahu ne stori dovolj, da bi zagotovil dogovor o izpustitvi talcev, ki jih je oktobra lani zajelo palestinsko islamistično gibanje Hamas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Biden je dodal, da ZDA ne bodo odnehale in da bodo za dogovor "pritiskale, kolikor lahko".
Reuters

Po Bidnovih besedah so sicer zelo blizu predstavitvi končnega predloga dogovora o izpustitvi talcev in prekinitvi ognja v Gazi.

Biden je bil danes kritičen do vloge izraelskega premierja Netanjahuja v pogajanjih o izpustitvi talcev iz rok Hamasa. Na vprašanje novinarjev v Beli hiši, kamor je Biden prispel na srečanje z ameriškimi pogajalci, ali meni, da Netanjahu stori dovolj glede dogovora o izpustitvi talcev, je ameriški predsednik odgovoril: "Ne."

Biden je dodal, da ZDA ne bodo odnehale in da bodo za dogovor "pritiskale, kolikor lahko". Ob tem je dejal, da so pogajalci "zelo blizu" končnega dogovora o izpustitvi preostalih talcev v Gazi, ki naj bi ga predstavili Izraelu in Hamasu, je poročal britanski BBC.

Biden se je skupaj s podpredsednico Kamalo Harris danes v Washingtonu sestal s pogajalci, da bi oblikovali predlog, potem ko so Izrael zajeli obsežni protesti zaradi smrti šestih izraelskih talcev v Gazi v soboto, vključno z enim, ki je imel tudi ameriško državljanstvo.

Ameriški uradniki so ta najnovejši predlog označili kot dogovor "vzemi ali pusti", je poročal časnik Washington Post.

Pogajalci ZDA si skupaj s posredniki Egipta in Katarja že mesece prizadevajo za dogovor o izpustitvi talcev in prekinitvi ognja v vojni v Gazi, ki jo je sprožil napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani. V napadu je bilo ubitih več kot 1200 ljudi in ugrabljenih 251 talcev, ki so jih odpeljali v Gazo. V rokah Hamasa ostaja še 97 talcev, od katerih naj bi jih bilo po podatkih Izraela 33 že mrtvih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta