V tunelu na območju Gaze našli posmrtne ostanke šestih talcev, štirih moških in dveh žensk

STA, Va
01.09.2024 12:08

Izrael trdi, da jih je palestinsko islamistično gibanje Hamas ubilo malo pred prihodom izraelskih vojakov, Hamas pa, da so umrli v izraelskem napadu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Identificirani so kot pogrešani Almog Sarusi, Aleksander Lubanov, Carmel Gat, Ori Danino, Eden Yerushalmi in Hersh Goldberg-Polin. 
Profimedia

Po navedbah izraelskih oblasti so jih zajeli med vdorom palestinskih borcev v Izrael 7. oktobra lani

Trupla šesterice so v soboto našli v tunelu v Rafi na skrajnem jugu Gaze in jih prepeljali v Izrael, kjer so jih identificirali.

Gre za štiri moške in dve ženski, med njimi sta tudi dvojna državljana Izraela in Rusije oziroma ZDA. Smrt ameriško-izraelskega moškega je potrdil tudi ameriški predsednik Joe Biden.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je danes povedal, da uvodna preiskava kažejo na to, da so jih pripadniki Hamasa ubili malo pred prihodom izraelskih vojakov.

Prav v soboto je sicer potekal nov množični shod v Tel Avivu, na katerem so nasprotniki izraelske vlade pod vodstvom Benjamina Netanjahuja zahtevali sklenitev premirja v Gazi in izmenjavo ujetnikov.

Netanjahu je v današnji izjavi po najdbi trupel vodjem Hamasa sporočil, da jih bodo našli in da bodo z njimi "poravnali račune"

"Tisti, ki ubijajo talce, nočejo dogovora," je še povedal premier, ki sicer za razliko od Hamasa v zadnjih mesecih ne kaže nikakršnega zanimanja za resnično premirje v Gazi.

Kot poroča katarska televizija Al Jazeera, je visoki uradnik Hamasa Izat al Rišek zatrdil, da je šesterica umrla v napadu izraelske vojske. Ob tem je obsodil Bidnovo podporo Izraelu in dodal, da je Hamasu bolj mar za ujetnike kot ameriškemu predsedniku.

Izrael ocenjuje, da jih je od skupno 251 zajetih talcev v razdejani palestinski enklavi še 97. Od tega naj bi jih bilo 33 mrtvih.

Fajonova pretresena 

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je izrazila pretresenost zaradi uboja talcev. V zapisu na omrežju X je ob tem znova pozvala k brezpogojni izpustitvi preostalih talcev in premirju v palestinski enklavi.

"Pretresena ob novici o uboju šestih izraelskih talcev. Slovenija ponovno poziva k takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev ter k nujnemu dogovoru o premirju v Gazi," je sporočila Fajonova. "Naša moralna odgovornost je, da storimo vse, kar je v naši moči, da se to mučenje konča," je še dodala ministrica in podpredsednica vlade.

Podobno sporočilo je na omrežju X objavil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta