Biden pozval Izrael k prevzemu polne odgovornosti za uboj ameriško-turške aktivistke

STA, A.L.
11.09.2024 17:25

Predsednik ZDA Joe Biden je danes pozval Izrael, naj po petkovem uboju ameriško-turške aktivistke Aysenur Ezgi Eygi med protestom na zasedenem Zahodnem bregu prevzame polno odgovornost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Biden je od Izraela zahteval, naj storijo več, da bi se izognili takšnim ubojem.
Reuters

Podpredsednica in predsedniška kandidatka Kamala Harris pa je sporočila, da nikogar ne bi smeli ubiti zaradi udeležbe na mirnem protestu.

Biden je od Izraela zahteval, naj storijo več, da bi se izognili takšnim ubojem. "Prevzeti je treba polno odgovornost. Izrael mora storiti več, da se takšni incidenti ne bi nikoli več ponovili," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ameriški predsednik.

Izraelska vojska je namreč v torek sporočila, da je "zelo verjetno", da so njeni pripadniki minuli teden na zasedenem Zahodnem bregu ustrelili 26-letno ameriško-turško aktivistko Aysenur Ezgi Eygi. Pojasnili so, da je preiskava pokazala, da so jo zadeli "posredno in nenamerno".

Izraelska vojska je v torek sporočila, da je "zelo verjetno", da so njeni pripadniki minuli teden na zasedenem Zahodnem bregu ustrelili 26-letno ameriško-turško aktivistko Aysenur Ezgi Eygi.
Reuters

Nikogar ne bi smeli ubiti zaradi udeležbe na mirnem protestu

Aktivistko so ubili minuli petek v kraju Beita blizu Nablusa na zasedenem Zahodnem bregu, kjer se je udeležila protesta proti širjenju izraelskih naselbin. Čeprav so te po mednarodnem pravu nezakonite, jih podpirajo številni Izraelci, zlasti skrajno desni člani vlade pod vodstvom izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Harris je medtem v odzivu zapisala, da nikogar ne bi smeli ubiti zaradi udeležbe na mirnem protestu. "Streljanje, ki je povzročilo njeno smrt, je nesprejemljivo in sproža upravičena vprašanja o ravnanju izraelskega vojaškega osebja na Zahodnem bregu," je dejala in dodala, da je preiskava pokazala, da je šlo za tragično napako, za katero je odgovorna izraelska vojska, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Eygi je bila članica propalestinske organizacije Mednarodno gibanje za solidarnost. Po navedbah direktorja bolnišnice v Nablusu, kamor so jo pripeljali po streljanju, so jo ustrelili v glavo, poroča AFP. Družina ubite aktivistke je izraelsko razlago dogajanja zavrnila in preiskavo označila kot "popolnoma neustrezno". "Skrivala se je v oljčnem nasadu, ko jo je izraelski vojak ustrelil v glavo in jo ubil," so sporočili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta