O mučnem dogajanju na dan vdora Hamasa v Izrael: V skladu s Hanibalovo doktrino streljali po lastnih civilistih

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
10.09.2024 06:00

Doktrina, ki vojski Izraela dovoljuje streljati ne le na ugrabitelje njenih vojakov, pač pa tudi na ugrabljene vojake. Sedmega oktobra lani je očitno veljala tudi za preprečevanje ugrabitve civilistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbombardirani avtomobili udeležencev glasbenega festivala v puščavi Negev ob meji z Gazo 7. oktobra lani 
Profimedia

Avstralska televizija ABC je konec minulega tedna povzela dogajanje na dan usodnega terorističnega napada Hamasa iz Gaze na Izrael 7. oktobra lani, ki desničarski vladi Benjamina Netanjahuja še po enajstih mesecih služi kot opravičilo za brutalno in prekoračeno maščevanje nad Palestinci. Ti so v Gazi in vedno bolj tudi na zasedenem Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu soočeni s politiko genocida oziroma etničnega čiščenja. Glavno sporočilo ABC je, da je Izrael na omenjeni usodni dan s pretirano uporabo vojaške sile in pod sporno direktivo, imenovano Hanibal, sam pobil več lastnih civilistov.

Dvomi o narativu izraelske vlade, ki je zatrjevala, da je Hamas 7. oktobra na meji z Gazo pobil okoli 1400 Izraelcev, so se pojavili zelo hitro. Najprej so bile ovržene trditve, da je Hamas med napadom obglavil kar 40 izraelskih dojenčkov. Prav tako ni nihče mogel potrditi množičnih posilstev, ki naj bi jih zagrešili hamasovci. Kmalu je izraelska vlada sama od sebe nekoliko znižala število smrtnih žrtev napada 7. oktobra. Nove številke so govorile o 1139 smrtnih žrtvah na izraelski strani, med njimi 695 izraelskih civilistov, 71 tujih državljanov in 373 izraelskih vojakov. Hamas je 251 Izraelcev ugrabil in jih odpeljal kot talce. Nekaj so jih kasneje izmenjali za palestinske pripornike v izraelskih zaporih, 105 tako konec novembra za 240 palestinskih zapornikov. Po ocenah je v Hamasovih rokah še okoli sto talcev, vendar se bojijo, da vsi niso več živi. O žrtvah 7. oktobra na strani Hamasa številk ni bilo. V izraelski ofenzivi vse od takrat pa je med Palestinci že vsaj 41.670 smrtnih žrtev, kar dve tretjini žensk in otrok. Izraelci naj bi v tej operaciji imeli blizu 1500 smrtnih žrtev, predvsem med vojaki. Na Zahodnem bregu skupaj z Vzhodnim Jeruzalemom Palestinci do včeraj štejejo že 480 ubitih, med njimi 116 otrok. Življenje je tam doslej izgubilo tudi vsaj devet Izraelcev.

Hanibalova direktiva iz leta 1986 je pravzaprav tajna oziroma njene podobnosti niso javne. Nekdanji vojak IDF, torej izraelske vojske, Jehuda Šaul, vodja nevladne organizacije Prekinimo molk, je, kot je pisala Al Džazira, pojasnil: "Hanibalova direktiva oziroma protokol zapoveduje, da sme IDF uporabiti vso ognjeno silo, da prepreči ugrabitev izraelskega vojaka. Lahko strelja na ugrabitelje tudi za ceno življenja ugrabljenega vojaka." V ozadju je težnja IDF, da ji ne bi bilo treba ugrabljenih vojakov menjati za palestinske zapornike. Leta 2011 je namreč bila prisiljena za vojaka Gilada Šalita, ki je bil ugrabljen pet let prej, izpustiti tisoč palestinskih zapornikov, kar so mnogi v Izraelu doživeli kot "nacionalno ponižanje".

Šaul je dodal še, da ukaza za uporabo protokola nikoli ni videl zapisanega, IDF pa je medtem z gnusom zavrnila trditev, da bi dovolila strele na lastne vojake. Mimogrede, tudi to bi bila kršitev ženevskih konvencij. Zanimiva je trditev Izraela, da je ime direktive naključno izbral računalnik. Toda kartažanski vojskovodja Hanibal je leta 181 pred našim štetjem popil strup, da ne bi bil živ padel v roke Rimljanov.

Kar zdaj ugotavlja ABC - o tem pa so pisali že drugi izraelski mediji -, naj bi Hanibalovo direktivo IDF uporabila v paniki 7. oktobra lani. Vendar je bil sporni protokol tokrat prvič uporabljen, da bi ugrabiteljem preprečili odpeljati civiliste in ne zgolj vojakov. Zato je ob vdoru teroristov IDF na vsaj tri prizorišča streljala s polno močjo. Tako je bilo ob glasbenem festivalu uničenih vsaj 70 avtomobilov z vsemi potniki vred, ker je bil ukaz, da se nobeno vozilo ne sme vrniti v Gazo. V kibucu Beera je tank streljal na hišo Pessija Cohena in poleg hamasovcev naj bi bil ubil vsaj 13 izraelskih civilistov. ABC je zbral tudi pričevanja vojakov in poveljnikov, ki sicer zatrjujejo, da se ni dalo ločiti civilistov od teroristov, ter tudi preživelih civilistov, recimo dveh iz kibuca Nir Oz, ki sta preživela smrtonosni izraelski helikopterski napad.

Vse žrtve tega lastnega ognja je IDF pripisala Hamasu, čeprav so teroristi ob vdoru pri sebi imeli načeloma zgolj lahko orožje. Preiskava OZN je že junija letos zatrdila, da je IDF 7. oktobra verjetno ubil več kot ducat izraelskih civilistov. Sedaj ABC ugotavlja, da bi število ubitih izraelskih civilistov po IDF 7. oktobra lahko šlo v več desetin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta