Bloomberg bo dovolil objavo podrobnosti tožb o spolnem nadlegovanju

STA,D.R.
22.02.2020 12:46

Zatrdil je, da je zadnje dni globoko razmišljal o tem vprašanju in prišel do sklepa, da so potrebne spremembe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Demokratski predsedniški kandidat Mike Bloomberg je v petek dejal, da lahko tri ženske, ki so ga v zadnjih 30 letih tožile zaradi spolnega nadlegovanja, zanemarijo sporazum o zaupnosti, ki so ga podpisale ob poravnavi tožb in javno spregovorijo o podrobnostih. Bloomberg je prav tako napovedal, da njegovo podjetje z istim imenom več ne bo uporabljalo tovrstnih sporazumov za reševanje tožb o spolnem nadlegovanju, ker to promovira kulturo molka na delovnem mestu in ženske se zaradi tega ne počutijo varne.
Zatrdil je, da je zadnje dni globoko razmišljal o tem vprašanju in prišel do sklepa, da so potrebne spremembe. V sredo ga je na televizijskem soočenju demokratskih predsedniških kandidatov v Las Vegasu ostro napadla senatorka Elizabeth Warren, ki je zahtevala, naj ženskam dovoli javno povedati, zakaj so ga tožile.
Bloomberg je na soočenju dejal, da jim pač niso bile všeč nekatere njegove šale. Warrenova je med drugim navedla, da naj bi Bloomberg nekaterim ženskam dejal, da bi takoj imel spolni odnos z njimi, drugim pa naj bi rekel, da imajo konjske obraze in podobno.
Po njegovi petkovi napovedi je Warrenova novinarjem v Las Vegasu dejala, da to ni dovolj in da mora Bloomberg dovoliti objave podrobnosti tožb vsem ženskam, ne le trem. Njen konkurent Joseph Biden je podobno dejal, da Bloomberg s tem ni rešil ničesar, ker ni znano, koliko žensk je podpisalo sporazume o zaupnosti in zakaj.
Bloomberg se je doslej med drugim opravičil za prejšnjo podporo policijski taktiki preiskav oseb brez utemeljenega razloga, ki je prizadela predvsem manjšine v New Yorku. Sedaj pa po pritiskih spreminja tudi mnenje glede odnosa do žensk. Zagotovil je, da bo na predsedniškem položaju razširil dostop do otroškega varstva in reproduktivnega zdravja ter zagotovil 12 tednov zajamčenega plačanega dopusta za vse.
Njegovo podjetje Bloomberg bo medtem izvedlo revizijo politike enakih plač za moške in ženske ter napredovanj, spolnega nadlegovanja in diskriminacije. Podjetje Bloomberg je med letoma 1996 in 2016 doletelo 40 tožb s strani 65 žensk zaradi spolnega nadlegovanja in diskriminacije. Podjetje je nekaterim plačalo, ženske pa so podpisale pogodbo o zaupnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta