Bo letošnje leto eno od treh najtoplejših? Vpliv pandemije bo zanemarljiv

STA, VČ
02.12.2020 16:18
Toplogredni plini v atmosferi, ki so glavni vzrok podnebnih sprememb, so lani dosegli rekordno raven in so naraščali tudi letos, kljub ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusa, navaja poročilo Svetovne meteorološke organizacije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pandemija naj bi na letni ravni vplivala na 4,2- do 7,5-odstotni padec emisij ogljikovega dioksida. Ker pa ogljikov dioksid v atmosferi ostane stoletja, to pomeni, da bo vpliv pandemije zanemarljiv.
EPA

Letošnje leto bi lahko bilo eno od treh najtoplejših od začetka sodobnih meritev, morda celo toplejše kot rekordno leto 2016, v danes objavljenem začasnem globalnem podnebnem poročilu opozarjajo Združeni narodi.
Od začetka sobnih meritev leta 1850 bo najtoplejše desetletje obdobje med letoma 2011 in 2020, najtoplejših šest let pa med letoma 2015 in 2020, v začasnem poročilu ugotavlja Svetovna meteorološka organizacija (WMO), ki deluje v okviru Združenih narodov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Generalni sekretar organizacije Petteri Taalas je izrazil obžalovanje, da bo letošnje leto še eno izredno leto za naše podnebje. Letos naj bi bila povprečna globalna temperatura 1,2 stopinje Celzija višja od tiste v predindustrijski dobi, je povedal. Obstaja tudi možnost, da bo letošnje leto drugo najtoplejše doslej, vendar so razlike med tremi najtoplejšimi leti majhne, tako da je treba počakati do konca leta, je pojasnil.
Pariški podnebni sporazum iz leta 2015 države podpisnice zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in jih spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje.
Taalas je opozoril, da so bile letos ekstremne temperature na kopnem in morju, še posebej na območju Arktike. Gozdni požari so uničili obsežna območja v Avstraliji, Sibiriji, ameriški zahodni obali in Južni Afriki. Poplave v delih Afrike in v jugovzhodni Aziji so povzročile množično preseljevanje prebivalcev in ogrozile prehransko varnost milijonov, je opozoril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta