Bosanski spletni portal Istraga razkriva, zakaj slovenski organi preiskujejo Roka Snežiča

M.R.
13.04.2021 16:09
Bosanski portal Istraga je objavil izseke dokumentov, ki naj bi jih bosanskemu tožilstvu poslali slovenski preiskovalni organi, so pa del preiskave domnevnega pranja denarja. Na vrhu skupine naj bi bil Rok Snežič, ki si je pred leti v zaporu na Dobu delil celico s sedanjim slovenskim premierjem Janezom Janšo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reklamni plakat za Snežičevo podjetje.
Andrej Petelinšek

Bosanski spletni portal Istraga je objavil podrobnosti iz dokumentov slovenskih preiskovalnih organov, ki so v začetku marca opravili številne hišne preiskave na območju Slovenije, hkrati pa so te potekale tudi v BiH in na Hrvaškem. Kolege iz Bosne in Hercegovine so prosili, da tudi oni opravijo preiskave, povezane z združbo, ki naj bi stala za pranjem denarja. 

Z računov v Avstriji, na Slovaškem in Madžarskem naj bi dvigovali denar in ga predajali znanim osebam. "V predkazenskem postopku so preiskovalci NPU prejeli nekaj poročil, ki se nanašajo na osumljenega Roka Snežiča in druge z njim povezane osebe. Prijave se nanašajo na njihovo izvajanje kaznivih dejanj na področju gospodarskega kriminala, še posebej na kazniva dejanja zlorabe položaja in za kazniva dejanja pranja denarja," omenjeni bosanski portal navaja dokumente slovenskih organov, ki so jih predali tožilstvu v BiH in prosili za mednarodno pravno pomoč pri preiskavi objektov, ki so jih uporabljali Snežičevi sodelavci iz Banjaluke. 

V te posle naj bi bila vključena tudi Dijana Đuđić iz Prijedora, ki je bila leta 2017 v središču afere, ko je Slovenski demokratski stranki (SDS) posodila 450 tisoč evrov, posojilno pogodbo pa je takrat podpisal kar sam predsednik stranke in sedanji slovenski premier Janez Janša

Rok Snežič pred ljubljanskim sodiščem leta 2015.
Damijana Žišt

Vse skupaj naj bi potekalo tako, da je stranka Snežiču predala gotovino, nato pa naj bi jo Đuđićeva položila na svoj račun v BiH in ta sredstva nato prenesla na račun na Madžarskem. Istočasno naj bi Đuđićeva s stranko sklenila posojilno pogodbo za znesek v enaki višini, ki je zavarovala s klientovimi nepremičninami v svojo korist. Hkrati pa naj bi Đuđićeva in stranke podpisale še izjavo, da je klient v celoti vrnil posojeni denar. 

Ko smo afero z Dijano Đuđić in stranko SDS prvi razkrinkali na Večeru, naj bi Snežič Đuđićevo v svojih poslih zamenjal z drugimi bosanskimi državljani, Istraga še navaja dokumente slovenskih organov. To so Zoran Stakić, Jelena Sladojević, Edin Vehabović, Bojan Savanović, Tanja Subotić- Došen in Žana Braunović.

Združba naj bi skupno oprala za več kot 20 milijonov evrov denarja. Slovenski preiskovalci naj bi imeli dokaz, da so 9. februarja 2017 Snežič, Đuđićeva in Sladojevićeva iz BiH vstopili na ozemlje Hrvaške, nato pa naj bi uro in pol pozneje v Slovenijo vstopili Đuđićeva in Sladojevićeva brez Snežiča. Naslednjega dne naj bi Sladojevićeva v avstrijski banki dvignila denar, ki naj bi bil vplačan na račun podjetja Eleka, istega dne pa naj bi ob 15.49 zapustila Slovenijo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta