Rok Snežič: Doktor davčnih utaj, človek iz Janševega kroga, ki se je registriral kot blagovna znamka

Od Doba do vladnih soban ali kako sta Janez Janša in Rok Snežič postala prijatelja, Mariborčan, ki je pod lupo preiskav v Sloveniji in BiH, pa del premierovega vplivnega kroga in plejer v sivi coni, kjer se prepletajo politika in posli.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Poti Roka Snežiča, Mariborčana z doktoratom iz davčnih utaj, ki je pod lupo preiskav v Sloveniji in Bosni in Hercegovini, ter premiera Janeza Janše so se usodno prekrižale v zaporu na Dobu. Tam sta si delila celico. Snežič je bil sam oziroma prek žene Klavdije eden prvih večjih investitorjev v televizijo Nova24TV, njen delničar. Stiki so se v poznejših letih poglobili - Snežič je tako veljal za vezni člen med SDS in svojo prijateljico, poslovno partnerico iz BiH Dijano Đuđić, ki je konec leta 2017 stranki zagotovila 450.000 evrov posojila. Snežič je bil od Doba naprej vseskozi v bližini Janše in njegovega kroga, z vrnitvijo SDS na oblast marca lani pa se je zdelo, da so se mu prek največje vladne stranke in vpliva na premiera odprli tudi vzvodi, s katerimi bi kot igralec iz zakulisja utrjeval svojo mrežo in poslovne interese. Več virov nam je povedalo, da je trgoval z vplivom, ki da ga ima na Janšo oziroma se je predstavljal kot človek iz njegove najožje postave. Kdaj tudi brez vednosti premiera? Znano je, da se je njegov maserati, parkiran pred strankino vilo v Trstenjakovi, večkrat pojavljal v različnih medijih. Poskusil naj bi bil z vplivanjem na kadrovske zadeve, ponekod mu je uspelo, denimo pri NPU, kjer je vodja postala njegova prijateljica Petra Grah Lazar, kje tudi ne. Po naših virih naj bi si bil prizadeval, da bi na vrhu Pošte Slovenije padel Boris Novak, sicer tudi član SDS, a neuspešno. Želel naj bi oblikovati mrežo vpliva, kot jo je nekoč, v času prve Janševe vlade, imel še en Mariborčan, ki je bil blizu Janši - Borut Petek.

Svetovalec? Kakšen?

"Sem dober prijatelj in svetovalec slovenskega predsednika vlade Janeza Janše. On je 'biznismen'. Razume, da je treba davke znižati. Predlagal sem mu že, naj ukine vse davke na avtomobile z izjemo DDV," je za banjaluški portal Capital.ba povedal Snežič nedavno. Za Večer je povedal drugače: "Nikoli nisem rekel, da sem finančni svetovalec premierja Slovenije ali vlade, ampak da sva prijatelja in da sem mu dal kdaj kak davčni nasvet, tudi ko še ni bil premier. Spoznala pa se nisva po svoji volji, ampak po volji teh, ki so naju zaprli v isto celico, zdaj pa jih najino poznanstvo tako zelo moti."

Snežičevo ime je šlo v eter tudi ob zgodbi z dobavitelji hitrih testov. Klemen Nicolleti iz Majbert Pharma, dobavitelja hitri testov, ima v Banjaluki podjetje Pe-Ni Group, in sicer na enakem naslovu, na katerem deluje množica podjetij nabiralnikov. Pri njihovem odprtju je imel po poročanju banjaluškega spletnega portala Capital.ba ključno vlogo Snežič. Torej dobavitelje hitrih testov pozna? In kako? Ali je posredoval pri njihovem poslu? "Vem, kdo so fantje iz Majberta, ker so iz Maribora, niso pa moji prijatelji. Oni so 'avioni, kamioni, instagram', jaz pa nimam ne facebooka ne instagrama. V BiH sem prokurist svojega podjetja. Tam ni nobenega drugega podjetja. Za nikogar nisem odpiral slamnatih podjetij. Slovence, ki jih zanima poslovanje v BiH, usmerim na notarje v Banjaluki," trdi. Vprašali smo ga tudi, ali drži, da naj bi bil s poslancem SDS Francem Breznikom na sedežu podjetja Derby Izeta Rastoderja, in to celo na dan, ko je državni sekretar, ki je kasneje odstopil, vozil pod vplivom alkohola. "Ne bi komentiral drugih ljudi," je odvrnil. Več virov trdi, o tem je pisalo tudi Delo, da naj bi bil v zadnjih tednih v SDS pristal nekoliko na ledu, tudi zato, ker da je operiral z Janševim imenom in celo mandatom, ko da je urejal nekatere posle ali predstavljal poslovne ideje, po nekaterih informacijah je obstajala zamisel, da bi podobno kot v primeru brezplačnikov iz mandata 2004-2008 organiziral medijski zakup, in sicer v navezi z Jernejo Sotto, soprogo Nastje Sušinskega, nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga, obsojenega v zadevi Istrabenz. Je tudi direktorica podjetja Bartolomea, ki je bilo med delničarji Nove24TV in lastniki SDS-ove radijske postaje Novi Radio, ki je že ugasnila, je pisal portal Necenzurirano. Snežič naj bi bil v zadnjih tednih iz največje stranke dobival signale, naj se pri operiranju s svojimi tesnimi povezavami s premierjem umiri. V delu SDS naj bi obstajala ocena, da lahko njegovi manevri prerastejo v resnejše politično in pravno tveganje. Dejstvo, da je premierov svetovalec razvpiti, preiskovani podjetnik, je svojevrsten kazalnik obstoja sive cone, v kateri se z vsemi tveganji nevarno zlivajo državni interesi s strankarskimi in zasebnimi.

Denimo v Levici so v preteklosti večkrat opozorili na Snežičeve povezave s SDS. In Snežič je tako napovedal, da bo vodjo poslanske skupine Mateja Tašnerja Vatovca kazensko ovadil, ker je na Pop TV izjavil, da je bil Rok Snežič izgnan iz BiH zaradi kaznivih dejanj goljufije. Janša je večkrat zanikal, da bi bil Snežič kadarkoli njegov davčni svetovalec, zaradi njega pa se je januarja v državnem zboru zapletel v konflikt s poslancem Miho Kordišem. Ta je dejal: "Vaš davčni svetovalec, gospod Janša, je razvpiti goljuf Rok Snežič, vaš arestantski cimer z Doba in eden največjih davčnih dolžnikov ... O njem lahko beremo, da je v predkazenskih postopkih tako pri nas kot v BiH. No, bosanske oblasti so ga zaradi ogrožanja nacionalne varnosti pred novim letom celo izgnale iz države. V Bosni izgnan, v Sloveniji pod Janezom Janšo pa kar svetovalec predsednika vlade ... Gospod Janša, zakaj z njimi sodelujete, namesto da bi jih preganjali? Zakaj oblast predajate v roke kriminalnim združbam?" Odjeknilo je, kar je odvrnil premier. Ker je bil tedaj v funkciji ministra za zdravje, je dejal, da se bo pri pristojnih ustanovah pozanimal, kako pomagati tistim, ki trosijo takšne nebuloze, ter preveril tudi, ali je v njegovi neobstoječi kliniki v Avstraliji še kaj prostora na oddelku.

"Nevaren za nacionalno varnost"

Razglašen za osebo, ki je nevarna za nacionalno varnost. Varnostne službe so slovenskemu državljanu prepovedale vstop v Bosno in Hercegovino in o tem obvestile mejno policijo. Kot razlog se omenja odpiranje fiktivnih podjetij na območju Banjaluke. Banjalučani v mreži pralcev denarja, "podzemna dela" nekaznovana.

Andrej Petelinšek

Tako so si ob prehodu v leto 2021 sledili naslovi prispevkov v nekaterih bosanskih medijih, v glavni vlogi pa je bil vsakokrat Rok Snežič, ki je zadnja leta večino časa preživel v Banjaluki, kjer ima svetovalno podjetje za optimizacijo davkov in diskoteko. Medtem ko je Snežič ob vrnitvi v Slovenijo ponavljal, da ni v nobenem kazenskem postopku niti ni kaznovan, so nam z bosanskega tožilstva sporočili, da v svojih postopkih res nimajo ne Roka Snežiča ne Dijane Đuđić, ki smo jo v Sloveniji spoznali zaradi skoraj polmilijonskega posojila stranki SDS. A so hkrati dodali, da so primer, ki so ga dlje časa preiskovali, predali Tožilstvu Brčko Distrikta BiH. Tam so zadevo - ta se nanaša na več oseb, po naših informacijah tudi na Đuđićevo, ne pa na Snežiča - odprli februarja lani. "Tožilstvo sprejema vse ukrepe iz svoje pristojnosti, da bi sprejelo zakonito in pravilno tožilsko odločitev," so nam sporočili v Brčkem.

A kot pravijo naši sogovorniki, lahko tožilstvo v Brčkem preiskuje zgolj zadeve, zlasti "kriminal nižjega ranga", do katerega je prišlo na njihovem območju, medtem ko je za organiziran mednarodni kriminal pristojno državno tožilstvo BiH. "Če kdo, lahko v tem primeru nekaj naredi zgolj Tožilstvo Brčko Distrikta, saj mu je uspelo ohraniti vsaj malo neodvisnosti. Državno tožilstvo je namreč pod neposrednim nadzorom političnih strank, te pa so povezane z osebami, ki so Roku Snežiču omogočale nemoteno delovanje na območju Banjaluke," preiskavo za Večer komentira bosanski preiskovalni novinar Avdo Avdić.

In kaj so v BiH sploh očitali Roku Snežiču? Bosansko tožilstvo je maja 2018 začelo preiskavo proti nekdanjemu županu občine Zavrč Miranu Vuku, Snežiču, Dijani Đuđić, Jeleni Sladojević, Bojanu Savanoviću, Zoranu Stakiću, Tanji Subotić Došen, Edinu Vehaboviću, Dejanu Rešanoviću in Lidiji Zrnić zaradi suma, da so od aprila 2016 kot organizirana kriminalna skupina prali denar. Po podatkih, ki izhajajo iz tožilske dokumentacije - hranimo jo v uredništvu -, naj bi omenjeni člani skupine pod vodstvom Vuka in Snežiča preko fiktivnih faktur in drugih fiktivnih osnov prejemali znatne vsote denarja na račune, ki so jih odpirali v Avstriji in Sloveniji, tudi v NKBM, posebno mesto naj bi pri tem imela Đuđićeva, kasneje pa so dvigovali gotovino in jo predajali svojima organizatorjema. V večmilijonske transakcije je bilo vključenih več družb s sedeži v Brčkem, Prijedoru, Banjaluki, Sloveniji, tudi Mariboru, Hočah in Slovenski Bistrici, na Slovaškem in Madžarskem, obrnilo pa naj bi bilo se več kot 22 milijonov evrov, od koder naj bi tudi izhajal denar za posojilo stranki SDS. "Obstajajo indici, da gre za fiktiven promet s ciljem legalizacije denarja drugih podjetij, pridobljenega s kaznivimi dejanji," je opozarjalo bosansko tožilstvo, ki je v svojih dokumentih omenjalo tudi slovensko kriminalistično policijo, prečkanje slovenske meje s strani določenih državljanov BiH v družbi Snežiča, slovensko specializirano tožilstvo, neplačevanje dajatev oziroma davkov, prostitucijo, prisluhe, avstrijske organe preiskave ...

V nenavadne posle je bilo vpleteno tudi podjetje Cjevovar Brčko, ki se je kasneje preimenovalo v Govinda, d.o.o., na čelu katerega je bil tudi slovenski državljan Jože Polčnik. Slednji je za Reporter nedolgo nazaj pojasnil, da je firmo na Snežičevo priporočilo kupil leta 2016 od Dijane Đuđić in Jelene Sladojević. Dodal je, da je zaupal napačnim ljudem in da zdaj to obžaluje. Europol je namreč ugotovil, da je na avstrijski račun tega podjetja od julija 2013 do aprila 2017 steklo 15 milijonov evrov, največji del, 9,4 milijona evrov z računa slovaške firme Romis, pri čemer se kot predstavnica slovaškega dela mreže omenja Maria Kulichova, ki naj bi bila povezana tudi s slovaškim podjetjem Chalom, na katerega je Vuk pred leti prenesel svoj poslovni imperij in drugo premoženje.

Ob tem je zanimivo, da se ime Marie Kulichove pojavlja tudi v zadevi Trenta. Kot je namreč poročal portal Necenzurirano, sta v zadnjih letih pri dvigovanju cene zemljišča, ki si ga je Janša na sporen način izmenjal s propadlim Imosom, zaradi česar bo moral spet sesti na zatožno klop, aktivno sodelovala tudi Gregor Jeza, nekdanji vidni član SDS, in Rok Rotovnik, ki sta povezana s slovaškim podjetjem LTH, katerega prva direktorica po ustanovitvi leta 2017 je bila prav Maria Kulichova.

"Vprašajte tajno policijo"

"Vse to je kontradiktorno. Nisem v nobenem predkazenskem ali kazenskem postopku. Nobenega papirja nimam, da naj bi bil v BiH nezaželen in grožnja za nacionalno varnost. Če bi bilo to res, bi me morali na meji BiH ustaviti in me pripreti, pa sem normalno prišel v Slovenijo. Ker nimam nobene odločbe, nimam tudi nobenega pravnega sredstva, da bi ga uporabil. Po novem letu v Banjaluko še nisem šel," nam je dejal, ko smo ga po novem letu poklicali, "ker sem imel druge obveznosti in sem se pravkar vrnil iz tujine. Bi pa prosil, da mediji vprašate tajno policijo OSA, ali imam res prepovedan vstop v Bosno in Hercegovino, da se enkrat že to razčisti." In dalje: "Če sem res zaslužil 22 milijonov evrov, bom zelo vesel, da mi nekdo pove, kje jih imam." Proti slovenskim medijem, predvsem portalu Necenzurirano, je sprožil serijo kazenskih ovadb oziroma tožb. "Lahko vam ekskluzivno povem, da sem pri uradu za intelektualno lastnino zaščitil svoje ime, 'Ddr. Rok Snežič' kot blagovno znamko. Tako si mediji, ki me vsak dan vsaj enkrat omenijo, ne bodo več mogli na moj račun dvigovati naklade. Navajanje mojega imena je, če tega ne dovolim, kaznivo dejanje neupravičene uporabe tuje blagovne znamke," pravi.

Po dveh letih še vedno brez epiloga

Po posojilu v višini 450.000 evrov, ki ga je tedaj 32-letna neznana Prijedorčanka Dijana Đuđić sklenila s stranko SDS, je slovenska javnost konec leta 2017 izvedela, da so zadevo odprli tudi slovenski preiskovalni organi. A primer po dveh letih tudi pri nas še ni doživel epiloga. Kot je znano, je Janševa stranka po razkritju v našem časniku prvi obrok posojila nemudoma vrnila Đuđićevi in prekinila posojilno pogodbo, računsko sodišče pa je finančno akrobacijo največje parlamentarne označilo za nezakonito. "Potrdimo vam lahko le, da še vedno poteka predkazenski postopek v povezavi z razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti. Ustanovljena je specializirana preiskovalna skupina, ki jo vodi specializirano državno tožilstvo," so nam - tako kot pred dobrim letom dni - sporočili s policije. Podoben odgovor smo prejeli tudi s tožilstva: "Obveščamo vas, da je zadeva, o kateri povprašujete, v fazi predkazenskega postopka, zato vam zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov več informacij ne moremo posredovati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.