Če cepivo za drugo dozo ni isto kot prvo: Mešanje odmerkov bi lahko povzročilo višjo odsotnost z dela dan potem

STA, VČ
13.05.2021 12:10
Ob prejetju odmerkov cepiva proti covidu-19 različnih proizvajalcev je možnost blagih do zmernih stranskih učinkov po drugem odmerku nekoliko višja, izhaja iz začetnih ugotovitev raziskave oxfordske univerze o kombiniranju cepiv proizvajalcev AstraZeneca in Pfizer/BioNTech.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med tistimi, ki so prejeli na primer dva odmerka AstraZenece, jih je o povišani temperaturi poročala desetina, delež med tistimi, ki so prejeli ločena odmerka, pa je narasel na 34 odstotkov.
Reuters

 Ugotovitve o vplivu na odziv imunskega sistema še niso znane.

Britanska univerza je študijo kombiniranja različnih cepiv začela februarja. V prvi vrsti želijo ugotoviti, ali uporaba različnih cepiv za prvi in drugi odmerek morebiti nudi daljšo ali boljšo zaščito oziroma ali je v primeru motenih dobav sploh mogoča.

V raziskavi, v katero je bilo vključenih 850 prostovoljcev, starejših od 50 let, so sodelujoči v štiritedenskem razmiku prejeli bodisi najprej cepivo AstraZenece in nato Pfizerja bodisi obratno. V obeh primerih se je možnost stranskih učinkov pokazala za nekoliko višjo.

Med tistimi, ki so prejeli dva odmerka AstraZenece, jih je o povišani temperaturi poročala desetina, delež takih med tistimi, ki so prejeli ločena odmerka, pa je narasel na 34 odstotkov. Podobna so bila razhajanja pri drugih simptomih, kot so mrzlica, utrujenost, glavobol in bolečina v mišicah. Vsi ti simptomi so sicer trajali krajše obdobje in drugih varnostnih tveganj niso zaznali. Možno bi bilo sicer, da bi bili stranski učinki v primeru mlajših udeležencev še pogostejši, ugotovitve povzema nemška tiskovna agencija dpa.

"Rezultati kažejo, da mešanje odmerkov lahko vodi v višje število odsotnosti z dela dan po cepljenju," je v reviji The Lancet ugotovitve komentiral vodja raziskave, profesor Matthew Snape, ki meni, da bi bilo to lahko med drugim pomembno za načrtovanje cepljenja zdravstvenih delavcev.

Aprila so študijo razširili še na cepivi proizvajalcev Moderna in Novavax, ki naj bi predstavljala drugi odmerek po cepljenju z odmerkom AstraZenecinega ali Pfizerjevega cepiva. Vključenih je dodatnih 1050 prostovoljcev, rezultati pa še niso znani. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta