Cepljenje po ameriško: Za logistiko skrbi vojska, Trump pa ne (po)ve, ali se bo cepil ali ne

Razdeljevanje cepiva nadzoruje vojska, logistično pa vse skupaj primerja z invazijo na Normandijo v drugi svetovni vojni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cepivo morajo prevažati v posebnih hladilnih zabojnikih na temperaturi minus 70 stopinj Celzija. Foto: REUTERS
Reuters

V ZDA se začenja množično cepljenje proti covidu-19 s cepivom, ki sta ga razvila ameriško podjetje Pfizer in nemški BioNTech. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je v petek izdala dovoljenje za izredno uporabo cepiva, prvih 2,9 milijona odmerkov pa so v nedeljo začeli razpošiljati po vseh zveznih državah. Več kot sto bolnišnic in drugih distribucijskih centrov naj bi najkasneje do srede prejelo cepivo, s katerim bodo v ZDA, ki veljajo za najhuje prizadeto državo v pandemiji covida-19, na začetku cepili skoraj tri milijone ljudi.{infobox-quote_full}147603{/infobox-quote_full}

Ameriški mediji, med njimi časnik New York Times in tiskovna agencija Bloomberg, so poročali, da naj bi med prvimi cepili ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegove tesne sodelavce. Člane njegove administracije naj bi cepili v razmiku desetih dni, da bi tako zagotovili, da ključni člani ne bi hkrati imeli morebitnih stranskih učinkov cepiva. Načrt naj bi bil potrdil tudi tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Ullyot. Toda Trump je v nedeljo zvečer zatrdil, da ni predvideno, da bi bil med prvimi cepljen proti covidu-19, da pa upa, da se bo cepil ob primernem času. "Zaposleni v Beli hiši naj bi cepivo prejeli nekoliko kasneje, razen če ne bo to nujno potrebno. Zahteval sem to prilagoditev," je še tvitnil.{api_embed_photo_L30}615108{/api_embed_photo_L30}

Odmerke cepiva, shranjene v zabojih s suhim ledom, ki ohranja temperaturo pri minus 70 stopinjah Celzija, so v nedeljo odposlali iz tovarne podjetja Pfizer v Kalamazooju v Michiganu. Načrt izvedbe nacionalne strategije je sicer predstavljen na več deset zemljevidih in tabelah, z lepilnim trakom nalepljenih na stene pisarne v sedmem nadstropju poslopja v središču Washingtona, v kateri general Gustave Perna in njegova ekipa, zadolžena za vladni projekt množičnega cepljenja, snujeta logistično operacijo, za katero upajo, da bo spremenila tok ameriške zgodovine. Med intervjujem za revijo Time teden dni pred tem, ko je FDA odobril uporabo cepiva, je Perna dostavo cepiva primerjal z operacijo Dan D oziroma z invazijo zavezniških sil na Normandijo med drugo svetovno vojno. "S tem se bodo končno spremenila pravila igre. Ne bi rad dramatiziral situacije, v kateri smo, toda dejansko smo v vojni s tem virusom. In cepivo pomeni začetek konca te vojne," pravi Perna.

Odštevanje do Pernovega osebnega dneva D se je začelo maja, ko so ga zadolžili za logistiko v okviru zveznega programa cepljenja, poimenovanega Operacija Warp Speed (OWS). Gre za neverjeten skupni projekt ameriškega ministrstva za zdravstvo in socialne storitve (HHS) ter obrambnega ministrstva, katerega cilj so razvoj, proizvodnja in dobava cepiva proti covidu-19 Američanom. Generala Perno so za to nalogo izbrali zaradi njegovih 39-letnih izkušenj na področju logistike. Perna je bil nazadnje poveljnik Poveljstva ameriške vojske za opremo, ki nadzoruje globalno oskrbovalno verigo vojske.

V ZDA so od začetka pandemije potrdili že več kot 16 milijonov okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa. V absolutnih številkah je to več kot v katerikoli drugi državi na svetu. V zadnjih petih dneh so zabeležili 1,1 milijona okužb. Zaradi covida-19 je umrlo okoli 300 tisoč ljudi.

Pfizerjevo cepivo, ki se je med testiranji izkazalo s 95-odstotno učinkovitostjo, je poleg ZDA doslej odobrilo še pet držav, in sicer Velika Britanija, Bahrajn, Kanada, Savdska Arabija in Mehika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta