Da bi Slovenci res množično zapuščali Hrvaško? V kampu Šimuni 25 odstotkov več Slovencev kot lani

Asja Lednik
10.07.2020 11:30

Za hrvaški turizem se je julij začel dobro. K temu so največ prispevali turisti iz Nemčije, ki so jih našteli nekaj manj kot 97.000 z več kot 683.000 nočitvami. Sledi skoraj 70.000 Slovencev s 580.000 nočitvami. Tudi sogovorniki povedo, da Slovenci prihajajo dopustovati na Hrvaško, ponekod celo še bolj množično kot v preteklih letih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Strožji režim na slovenski meji je že minuli konec tedna "pregnal" nekaj slovenskih gostov, ki so bivali v turističnih nastanitvah v Istri. Tamkajšnji turistični delavci so bili nad situacijo zaskrbljeni, je poročal Jutarnji list. "Vse od odprtja kampa so rezervacije hitro naraščale," je pripovedoval Adriano Ukušić​, lastnik družinskega kampa Polidor v bližini istrskega mesta Funtana. Vse skupaj naj bi ustavil izbruh koronavirusa v Zadru. "Od takrat so se znova začele odpovedi rezervacij. Zdaj tudi stanje s Slovenijo ni videti najbolje. Če poostrijo nadzor na meji, je vprašanje, kaj se bo zgodilo s preostalimi turisti," je razlagal za Jutarnji list.
Ali Slovenci zaradi negotovega položaja na mejnih prehodih res pakirajo kovčke za pot proti domu, tisti, ki dopust pri južnih sosedih še načrtujejo, pa tega raje odpovedo? Kdo zagotovo, a večina, kot kaže, še vedno rada potuje na Hrvaško, kljub zaostrenim razmeram zaradi novega koronavirusa.

Zaskrbljenost obstaja, a situacija je znana

V Areni Hospitality Group (AHG), pod okrilje katere sodijo Arena Grand Kažela,  Arena One 99 Glamping, Arena Medulin, Arena Stoja, Arena Stupice, Arena Indije, Arena Runke in Arena Tašalera, pravijo, da so v vseh njihovih kampih razmere s slovenskimi gosti normalne, odpovedi ne beležijo, kaj šele množičnih odhodov.
Kljub temu pa je, pravijo, letošnja situacija bistveno slabša kot v prejšnjih letih. Turisti so letos ustvarili le za tretjino lanskih nočitev, to velja za vse goste, vključno s slovenskimi. So glede trenutne situacije zaskrbljeni? "Seveda smo, a situacija je vsem dobro znana," pravijo in dodajajo, da so vsi nastanitveni objekti AHG, vključno s kampi, uvedli vse predpisane ukrepe v skladu z navodili in odločbami civilnega štaba in epidemioloških služb.

Celotni marketinški proračun preusmerili na področje Hrvaške in Slovenije

Ivona Maržić Sobotnjak, direktorica kampa Šimuni na Pagu, kjer vsako leto dopustujejo številni Slovenci, postreže s statistiko. "Po statističnih podatkih imamo od 1. junija do 8. julija letos kar 25 odstotkov več gostov iz Slovenije v primerjavi z lanskim letom," pove. Kaj to pomeni v številkah? Med 1. junijem in 8. julijem 2020 so realizirali 6581 nočitev slovenskih gostov, v enakem obdobju lani pa 5282. Maržić-Sobotnjakova dodaja: "Glede na celotno situacijo s korono smo že marca celoten marketinški proračun za spletno oglaševanje preusmerili na področje Hrvaške in Slovenije."
Ivona Maržić Sobotnjak v pogovoru še poudari, da zaradi razmer s covidom-19 za razliko od drugih evropskih držav niso imeli posebej velikega števila odpovedi, prav tako gostje niso odhajali prej, kot je bilo načrtovano. "Vsak dan spremljamo razvoj razmer s korono. Malce nas skrbi, ker ne vemo, katere odločitve bo sprejela slovenska ali hrvaška vlada, v kolikor se bo število okuženih povečevalo," pove sogovornica in doda, da so v tej sezoni kljub vsemu zelo pozitivni, želijo si, da bi o dobrih številkah lahko poročali tudi v juliju in avgustu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta