EU ne zapira svojih diplomatskih predstavništev v Ukrajini

STA
13.02.2022 08:30

Države medtem pospešeno pozivajo svoje državljane v Ukrajini, naj jo zapustijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrel je v soboto zagotovil, da EU ne zapira svojih diplomatskih predstavništev v Ukrajini. "Ostajajo v Kijevu in še naprej delujejo v podporo državljanom EU in v sodelovanju z ukrajinskimi oblastmi," je sporočil v luči krepitve svaril pred grožnjo ruskega napada na Ukrajino.

EU in njene države članice po besedah Borrella usklajujejo svoja dejanja. "Po potrebi glede na varnostne okoliščine prilagajamo prisotnost osebja in nasvete glede potovanj državljanom EU," je sporočil.

Ukrajinci so se v soboto zbrali v Kijevu na mitingu v podporo enotnosti države.
EPA

Potrdil je nadaljnjo podporo ozemeljski celovitosti in suverenosti Ukrajine ter diplomatskim prizadevanjem za umiritev razmer. Posvaril je tudi pred hudimi posledicami in odzivom v primeru vojaške agresije nad Ukrajino.

V ZDA in Evropi narašča bojazen pred rusko invazijo na Ukrajino, ki naj bi bila glede na opozorila Washingtona mogoča že v nekaj dneh. Rusija to zanika in ZDA obtožuje, da z opozarjanjem na rusko agresijo same povečujejo nevarnost vojne.

Države medtem pospešeno pozivajo svoje državljane v Ukrajini, naj jo zapustijo, obenem pa nekatere tudi krčijo svoje diplomatske dejavnosti v državi.

ZDA so v soboto sporočile, da bodo osebje na veleposlaništvu v Kijevu zmanjšala na najmanjše možno, obenem ameriška vojska iz države umika vse svoje preostale vojake. Gre za približno 160 pripadnikov narodne garda, ki so bili tam z namenom urjenja ukrajinskih sil.

epa

Tudi številne druge države krčijo svoje osebje na veleposlaništvih v Kijevu ali pa konzularno prisotnost selijo v Lvov, blizu meje s Poljsko. Nazadnje je tako odločitev sprejela tudi Avstralija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta