(FOTO in VIDEO) Hrvaško stresel nov močan potres, na pomoč številne države: "To dokazuje, da solidarnost v EU živi ter da Hrvaška v tej stiski ni sama"

A.L., STA, VČ
30.12.2020 06:33
Hrvaško so dan po torkovem rušilnem potresu davi stresli trije močnejši potresni sunki, ki jih je bilo čutiti tudi ponekod v Sloveniji. Žarišče potresov z magnitudami 4,7, 4,8 in 3,9 je bilo ponovno na območju hrvaškega mesta Petrinja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Jutro u Petrinji nakon razornog potresa: Novi potresi zatresli Hrvatsku, jedan je bio 4.8 Richtera

Objavil/a Index.hr dne Torek, 29. december 2020

Tla na Hrvaškem so se po podatkih hrvaške seizmološke službe davi stresla ob 6.15, 6.26 in 6.29. Prvi potres ob 6.15 je imel magnitudo 4,7, nekaj minut kasneje je sledil drugi z magnitudo 4,8, je za hrvaški radio pojasnila direktorica hrvaške seizmološke službe Ines Ivančić. Ob tem je napovedala, da se bodo tla na Hrvaškem še tresla.

Uživo iz Majskih Poljana, jednim od najteže stradalih sela u potresu

Objavil/a Index.hr dne Sreda, 30. december 2020
UŽIVO: Novi potres probudio je očajnu Petrinju

UŽIVO: Novi potres probudio je očajnu Petrinju Više na https://bit.ly/34QIO8o  Reporterka: Maja Krištafor

Objavil/a 24sata dne Torek, 29. december 2020
EPA

"Treslo se bo dlje časa. Potres v torek je bil uničujoč in z veliko gotovostjo mu bo sledil velik niz potresov, med katerimi bodo tudi močnejši," je dejala Ivančićeva. Dodala je, da bodo imeli tudi šibkejši potresi vpliv na stavbe v Petrinji in Sisku, ki so bile poškodovane v torkovem potresu.

EPA

Po besedah Ivančićeve so na območju mesta Petrinja od ponedeljka zabeležili veliko manjših potresov. "Trese se skoraj vsako minuto," je še dejala in dodala, da je bilo potresov z magnitudo več kot 3 vsaj 25 do 30. Potres ob 6.15 je bil na globini desetih kilometrov z žariščem 37 kilometrov jugovzhodno od Zagreba in 18 kilometrov zahodno od Siska, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

EPA

Za HRT se je javil tudi župan Petrinje Darinko Dumbović in dejal, da ne moremo reči dobro jutri, saj ni dobro. "S tistega, kar je  še ostalo od Petrinje, pada vse, kar še ni odpadlo. To je druga neprespana noč, velika katastrofa in velik pritisk za našo prihodnost, za naš obstoj. Ne spimo, moramo biti zbrani." Župan je sporočil, da so se njihova življenja spremenila v strah, iskati morajo rešitve. 

EPA
EPA

Vodja hrvaških gorskih reševalcev (Hgss) Josip Granić je danes za hrvaški radio potrdil, da so ponoči pregledali 84 vasi in krajev na območju, ki ga je v torek prizadel rušilni potres. Poudaril je, da nikjer ni bilo potrebe po iskanju ljudi pod ruševinami. Mnogi prebivalci so noč preživeli na prostem. Dvema osebama z zlomom roke so zagotovili ustrezno medicinsko oskrbo, je iz Petrinje sporočil Granić.

Obenem so ugotovili, kam je treba poslati najnujnejše potrebščine, kot so hrana, voda, odeje, plenice in podobno. Povedal je, da bodo danes s svežimi ekipami pregledovali naselja na območju od Siska do Hrvaške Kostajnice ob meji z Bosno in Hercegovino.

Medtem se bo na Hrvaškem danes nadaljevala reševalna operacija in odstranjevanje posledic torkovega rušilnega potresa, ki je z magnitudo 6,4 stresel območje jugovzhodno od Zagreba. Največ gmotne škode je na območjih Petrinje, Gline in Siska. Medtem bo v Zagrebu na obisku evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

EPA

Številni gasilci, gorski reševalci, pripadniki civilne zaščite, vojaki, komunalni delavci in prebivalci bodo danes nadaljevali z odstranjevanjem posledic potresa, ki je zahteval več smrtnih žrtev in poškodovanih. Na območju so reševalci iz vse države.

EPA

Poveljnik gasilcev v Sisku Miroslav Golub je v torek zvečer dejal, da je bilo v potresu poškodovanih veliko stavb in da jim pomagajo gasilci z vseh koncev države. V pogovoru za regionalno televizijo N1 je izpostavil, da so uspeli izpod ruševin rešiti veliko ljudi. Ocenil je, da bo odstranjevanje ruševin trajalo več tednov.

Na terenu so številna gasilska vozila in različna gradbena mehanizacija. Reševalci so opremljeni s posebno opremo za reševanje izpod ruševin. Med drugim imajo tudi reševalne pse, ki so v torek v ruševinah našli več oseb.

Župan Petrinje Darinko Dumbović je v izjavi za N1 včeraj pozno zvečer dejal, da je jokal ves dan. "In zdaj jočem in mi je težko. Za sabo imam 64 let, ampak to danes ... Danes se je pokazal karakter ljudi," je pripovedoval. "Če zdaj izgubimo karakter in vero v ljudi, je bolje, da se kar zakopljemo v te ruševine. Ni treba politizirati in karkoli postavljati v ospredje, razen ljudi. Kot župan prevzemam odgovornost in bom glasen."

{youtube_api}{/youtube_api}

EPA

Na Hrvaškem potekajo tudi akcije solidarnosti, v katerih državljani zbirajo najnujnejše potrebščine za prebivalce s prizadetih območij. Pomoč so ponudile tudi druge države. Slovenija je med drugim ponudila šotore, postelje in grelnike.

EPA

Potres so v torek čutili tudi po vsej Sloveniji. 

Sistematični pregled in testiranje Nuklearne elektrarne Krško (Nek), ki se je v potresu v torek samodejno zaustavila, sta pokazala, da ni bila poškodovana, vsi preverjeni sistemi pa so funkcionalni. Predvidoma v sredo ob 22. uri bodo nuklearko ponovno zagnali in priključili v omrežje, do takrat pa tečejo postopki zagona in testiranja reaktorja ter ostalih sistemov.

Po zagonu naj bi ponoči elektrarna dosegla 50-odstotno zmogljivost, v četrtek pa polno obremenitev. "Med ponovnim zagonom elektrarne se bo lahko občasno pojavljal hrup ob sproščanju pare iz sekundarnega - nejedrskega dela elektrarne," so opozorili v Nek. Prebivalce v okolici elektrarne prosijo za razumevanje.

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta