(FOTO in VIDEO) "Péter Magyar nam daje upanje, da so spremembe mogoče!"

Več deset tisoč ljudi na demonstracijah v Budimpešti, v želji, da bi sprožili proces, ki bi privedel do spremembe sistema. Razočaranje ob koncu, saj Magyar ni povedal, s katero stranko bo nastopil na evropskih volitvah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Péter Magyar je množico zbranih popeljal s Trga Deák Ferenc pred parlament.
Robert Balen

"Nisem zadovoljna s politiko, ne vladno ne opozicijsko. Želim si spremembo sistema, bolje delujoče zdravstvo in izobraževanje, konec s korupcijo in oligarhi, ki imajo v rokah celo državo. V Pétru Magyarju vidim nekoga, ki ponuja tretjo pot. Nisem prepričana, da lahko to stori sam, zagotovo pa lahko dobi toliko glasov, da bo moral zmagovalec sestaviti koalicijo." Tako je za Večer povedala 23-letna Anikó, ki je na demonstracije "Za novo Madžarsko" v Budimpešto pripotovala z mesta na jugu države, Pécsa. Bila je le ena od več deset tisoč demonstrantov, ki so se odzvali povabilu Pétra Magyarja, nekdanjega člana stranke Fidesz, madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana in nekdanjega moža zdaj že bivše pravosodne ministrice Judit Varga. Magyar je na madžarsko politično prizorišče stopil pred dvema mesecema, ko je v intervjuju za you tube kanal Partizan spregovoril o korupciji in klientelizmu Orbanove vlade. Od takrat dobiva vedno nove in nove podpornike, ki so to popoldne napolnili Trg Kossúth pred madžarskim parlamentom in številne stranke ulice.

Pétra Magyarja so demonstranti pričakali kot rock zvezdo. Številni so se želeli z njim fotografirati.
Robert Balen
"Vstanite Madžari! Naj vas ne bo strah!" sta le dva od Magyarjevih sloganov, s katerimi nagovarja prebivalce Madžarske.
Robert Balen

"Peter Magyar nam daje upanje, da so spremembe mogoče in da bomo ponovno dobili svojo državo in domovino nazaj. Skupaj zmoremo in ni nas strah," je dejal Laszló, ki je s tem povzel mnenje številnih na trgu, ki je večkrat vzklikala: "Ni nas strah!" in "Pokvarjeni Fidesz!".

Magyar, ki je na oder stopil ob pesmi skupine Europe The final Countdown, se je najprej zahvalil vsem, ki so prišli in tudi tistim, ki demonstracije spremljajo preko družbenih medijev. Poudaril je, da bo ta datum zapisan v zgodovino, saj od "danes na Madžarskem nič več ne bo, kot je bilo.! Mi smo upanje, da je mogoča drugačna, demokratična, suverena Madžarska. Skupaj smo močnejši in korak za korakom si lahko domovino priborimo nazaj."

Nenehno je izpostavljal moč skupnosti in poudaril, da ni on "atomska bomba," kot ga želi prikazati propagandni stroj vladajoče stranke Fidesz. "Mi skupaj smo atomska bomba in samo, če si bomo izborili svobodo, bodo naši številni junaki iz zgodovine, ponosni na nas."

"Dol z Orbanovo mafijo," je bil le eden od napisov na transparentih, ki so jih nosili protestniki.
Robert Balen
Predsednik opozicijske Demokratične koalicije, Ferenc Gyurcsányi, po mnenju protestnikov podpira Orbanov režim, zato nosi odgovornost za stanje v državi.
Robert Balen

V svojem govoru je napadel tako Orbanovo vlado kot tudi nekdanjega socialističnega predsednika vlade, Ferenca Gyurcsanyija, ki danes vodi največjo opozicijsko stranko, Demokratično koalicijo, in ki, po njegovem, s svojim delovanjem omogoča Orbanovo vladanje, saj da mu tak sistem ustreza. "Zato moramo premagati Orbanov - Gyurcsanyijev fevdalni red," je dejal. 

V govoru, ki je trajal slabo uro, kljub velikim pričakovanjem tako zbranih kot splošne javnosti, ni napovedal, s katero politično stranko bo nastopil na evropskih volitvah, 9. junija. "To bom povedal, ko bo čas za to!", je dejal, kar je sprožilo nekaj razočaranja med zbranimi, ki so tako že kmalu po teh njegovih besedah začeli zapuščati trg.

"Nič novega ni povedal, nekoliko sem razočarana. Pričakovala sem, da bo povedal, s katero stranko bo nastopil. Kljub temu bom glasovala zanj, če bo nastopil na evropskih volitvah. Prišla bom tudi na naslednje demonstracije" je povedala Ilona iz Kecskeméta.

Ob koncu so se zbrani prijeli za roke in s tem pokazali, da je v skupnosti moč.
Robert Balen
Na demonstracijah so plapolale številne madžarske zastave, mnogi so nosili kokarde v nacionalnih barvah.
Robert Balen

Magyar je ob koncu govora poudaril, da ni povratka in da si bodo skupaj izborili nazaj domovino in demokratične volitve. Še pred tem  je zbrane povabil, naj na naslednje demonstracije vsak pripelje še dve osebi. 

Demonstracije so minile mirno, brez provokacij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta