(FOTO in VIDEO) Policija odstranila propalestinske protestnike s pariške univerze Sciences Po

STA, Gr.G.
03.05.2024 14:58

Po besedah enega od študentov je bilo v času, ko je policija vstopila na univerzo, tam še približno 50 študentov, ki so jih policisti nato odstranili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Policija je danes vstopila na pariško univerzo Sciences Po, da bi odstranila propalestinske protestnike, ki so zasedli prostore univerze v znak protesta proti izraelski ofenzivi v Gazi. Francoska vlada je v luči protestnih akcij študentov, ki so v minulih dneh potekale tudi drugod po državi, sporočila, da bo proti protestom strogo ukrepala.

Reuters

Policija je vstopila v glavno stavbo univerze, da bi odstranila več deset študentov, ki so v preddverju osrednje stavbe univerze v središču Pariza organizirali sedeč protest v podporo Palestincem v Gazi. Po navedbah vodstva univerze je vhodno avlo zasedlo kakih 70 do 80 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Po besedah enega od študentov je bilo v času, ko je policija vstopila na univerzo, tam še približno 50 študentov, ki so jih policisti nato odstranili. Vodstvo univerze je spričo protesta danes zaprlo glavne univerzitetne stavbe in pozvalo k izvajanju predavanj na daljavo.

Iz urada francoskega premierja Gabriela Attala so sporočili, da bodo takšne proteste obravnavali z vso strogostjo in dodali, da so v četrtek izvedli evakuacije na 23 univerzitetnih lokacijah.

Sciences Po in njeni univerzitetni kampusi po državi so v središču mobilizacije študentov, ki protestirajo proti vojni v Gazi in humanitarni krizi v tej palestinski enklavi. Vendar pa so se protesti razširili na druge univerze v Franciji v manjšem obsegu kot v ZDA, kjer so protesti v minulem mesecu zajeli več kot 40 univerz.

Reuters

Policija je v minulih dneh na več ameriških univerzah začela odstranjevati protestne tabore, po poročanju televizije CNN pa so skupno aretirali več kot 2000 ljudi.

Reuters

Podobni protesti proti izraelski vojni v Gazi in v znak solidarnosti s Palestinci so potekali tudi drugod po svetu. V Kanadi so študenti po poročanju tamkajšnje televizije CTV News postavili protestne tabore na univerzah v Torontu, Montrealu in Vancouvru.

Reuters

Po poročanju avstralske mreže ABC News študenti demonstrirajo tudi v avstralskih mestih Sydney in Melbourne. V mehiški prestolnici Ciudad de Mexico pa je v četrtek več deset študentov postavilo tabor pred sedežem mehiške nacionalne avtonomne univerze, največje univerze v državi, in vzklikalo propalestinska gesla, poroča AFP.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta