(FOTO in VIDEO) Putin: Če se kdo vmeša, bomo odgovorili, imamo sredstva kot nihče. Odločitve so bile že sprejete

STA, Va, tuje agencije
27.04.2022 11:55

Ameriška televizija CNN je prvič objavila videoposnetke ruskih vojakov in oklepnih vozil na cesti v Buči, na kateri so ukrajinske sile našle trupla, ko so ponovno zavzele mesto v okolici Kijeva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Putin
EPA

Ruski predsednik Vladimir Putin je znova zagrozil vsem državam, ki bi se vpletle v vojno v Ukrajini. "Če bo kdo od zunaj skušal posredovati v Ukrajini, se bomo odzvali s svetlobno hitrostjo," je v sredo dejal na srečanju z ruskimi poslanci v Sankt Peterburgu. Pravi, da imajo za odgovor na voljo "sredstva, kakršnih nima nihče". "In ne bomo se jih obotavljali uporabiti, če bo potrebno," je dodal. Odločitve, kakšen bo odgovor, so bile že sprejete, je pribil. 

To ni prva ruska grožnja Zahodu v zadnjem času. Zunanji minister Sergej Lavrov je ta teden posvaril pred tretjo svetovno vojno in dejal, da nevarnosti jedrskega spopada ne gre podcenjevati.

CNN objavil videoposnetke zločinov v Buči, ki jih Putin zanika

Ameriška televizija CNN je prvič objavila videoposnetke, ki naj bi prikazovali ruske vojake in vozila v bližini trupel civilistov v ukrajinskem mestu Buča. Pristnost videoposnetkov, ki jih je 12. in 13. marca posnel dron, je bila preverjena, imena vira, ki jih je posredoval, pa zaradi varnostnih razlogov niso razkrili.

Posnetek je prvi dokaz iz Buče, ki kaže prisotnost ruskih vozil in vojakov na cesti, na kateri so ukrajinske sile našle trupla, ko so 1. aprila ponovno zavzele mesto v okolici Kijeva. 

Videoposnetek iz 13. marca prikazuje rusko vojaško vozilo na križišču v bližini treh objektov, ki so bili že na predhodno objavljenih satelitskih posnetkih prepoznani kot trupla civilistov. Tudi na drugem videoposnetku iz istega dne je rusko vojaško vozilo, ki vozi po cesti v smeri trupel. Hkrati je bilo na videoposnetku iz 12. marca več ruskih vojakov zbranih okoli vozila, parkiranega pred hišo v neposredni bližini trupel.

Po umiku ruske vojske so fotografije ubitih ukrajinskih civilistov v Buči povzročile zgroženost po vsem svetu. Skupno so v mestu našli več kot 400 trupel, nekatera z na hrbtu zvezanimi rokami.

Ukrajina je zato večkrat obtožila Rusijo vojnih zločinov. Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek med pogovorom z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniom Guterresom ponovil, da ruska vojska z zločini ni imela nič ...

Lugansk
Reuters

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njihove sile v jugovzhodni Ukrajini z raketami dolgega dosega uničile veliko količino orožja, ki naj bi jo bile ukrajinske sile prejele od Zahoda. Konkretnih informacij o količini in vrsti orožja pa niso sporočili.

"Na območju tovarne aluminija v Zaporožju smo z zelo natančnimi raketami dolgega dosega Kalibr, ki so nameščene na morju, uničili hangarje z veliko pošiljko tujega orožja in streliva, ki so ga za ukrajinsko vojsko dobavile ZDA in evropske države," je sporočilo rusko ministrstvo.

Novica prihaja po pogovorih o dolgoročnih varnostnih potrebah Ukrajine, ki so v torek na pobudo ZDA potekali v Nemčiji. Na varnostnem vrhu, na katerem so sodelovali ministri iz 40 držav članic in nečlanic zveze Nato, so razpravljali o dobavi orožja Ukrajini, pri čemer se je Washington zavezal, da bo znatno okrepil svojo pomoč ukrajinski vojski.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že večkrat zaprosil za konkretnejšo vojaško pomoč, da bi lažje odvrnili rusko napredovanje v Donbasu, vendar so zavezniki pri tem vselej previdni, saj se ne želijo neposredno vključiti v konflikt, ki bi se hitro lahko sprevrgel v vojaško konfrontacijo med Moskvo in zvezo Nato.

Svetovalec Zelenskega Oleksij Arestovič je medtem ocenil, da bi znala vojna z Rusijo trajati celo do konca letošnjega leta.

Razdejanje na letališču v Hostomelu.
EPA
Regija Černihiv
Reuters

Požar v skladišču orožja blizu ukrajinske meje

Ruske oblasti so sporočile, da je zagorelo v skladišču orožja blizu meje z Ukrajino, ponoči pa so se sprožili sistemi zračne obrambe v regijah Kursk in Voronež ob meji z Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Moskva že nekaj časa obtožuje Ukrajino, da napada njeno ozemlje, ter zato grozi z novimi napadi na Kijev.

Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov je sporočil, da je požar izbruhnil v skladišču orožja v vasi Stara Nelidovka, ki je kakih 20 kilometrov oddaljena od ukrajinske meje. Dodal je, da so požar pogasili, žrtev pa ni. Kaj je bil vzrok požara, ni sporočil.

Guvernerja regij Kursk in Voronež pa sta sporočila, da so se ponoči aktivirali sistemi zračne obrambe. Guverner Kurska Roman Starovojt je na Telegramu sporočil, da ni bilo žrtev, medtem ko je njegov kolega iz Voroneža Aleksander Gusev zatrdil, da je njihov sistem uspešno uničili manjši izvidniški dron.

Že v ponedeljek je Rusija poročala o požaru v skladišču goriva v kraju Brjansk, prav tako ob meji z Ukrajino.

EPA

Zelenski: To so provokacije, ker želi Rusija razširiti spopad 

Notranje ministrstvo samooklicane Pridnestrske republike, separatistične regije v Moldaviji, je sporočilo, da so v vasi Kolbasna, kjer je rusko skladišče orožja, odjeknili streli, potem ko naj bi bila iz Ukrajine priletela brezpilotna letala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sinoči je bilo na nebu nad vasjo Kolbasna opaženih več brezpilotnih letal, ki so nad ozemlje Pridnestrja priletela iz Ukrajine," je na svoji spletni strani sporočilo ministrstvo.

Vas Kolbasna je le dva kilometra oddaljena od ukrajinske meje, v njej pa je skladišče približno 20.000 ton streliva, ki ga varujejo ruski vojaki. Ministrstvo dodaja, da gre za največje skladišče streliva v Evropi.

Iz regije so v ponedeljek in torek prav tako poročali o eksplozijah, ki so zadele varnostno ministrstvo in radijska oddajnika v ruski lasti, kar je povečalo bojazni pred morebitnim ruskim posredovanjem.

Moldavska predsednica Maia Sandu je v odziv na dogodke že sklicala sejo sveta za nacionalno varnost in oblasti pozvala, naj okrepijo patrulje in preglede vozil v bližini Pridnestrja ter poostrijo ukrepe javne varnosti in zaščite kritične infrastrukture.

Pridnestrje je od začetka vojne v Ukrajini tako znova v središču pozornosti svetovne javnosti, saj gre za še eno samooklicano republiko na območju nekdanje Sovjetske zveze, ki uživa podporo Rusije.

Rusija ima na tem območju tudi vojaško bazo, zaradi česar so iz ukrajinskega generalštaba v preteklih tednih že javno ugibali o možnostih, da bodo ruske sile "izvajale provokacije" znotraj te separatistične regije, da bi s tem upravičile posredovanje v Moldaviji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pravi, da za serijo eksplozij stojijo ruske posebne službe. V tej proruski regiji so razglasili rdeči alarm zaradi nevarnosti terorizma, ukrajinska stran pa trdi, da je vse skupaj inscenirano, zato da bi Rusija razširila spopad. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta