(FOTO in VIDEO) Teroristični napad na šestih lokacijah v središču Dunaja, potrjeno umrla mimoidoči in osumljenec za napad

A.L.
02.11.2020 20:59

V središču Dunaja je v večernih urah prišlo do streljanja. Po do zdaj potrjenih informacijah sta umrla mimoidoči in osumljenec za napad, so potrdile oblasti. Po poročanju tamkajšnjih medijev je smrtnih žrtev več. Po posameznih podatkih je v bolnišnici 15 ljudi. Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je dejal, da je šlo pri streljanju očitno za teroristični napad. "Napad še poteka," je poudaril.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
Reuters
Reuters

Policija je na Twitterju potrdila, da se je napad zgodil na šestih lokacijah, v napadu je bilo udeleženih več napadalcev, eden od njih je umrl. Pozno zvečer je policija sporočila, da je napad še vedno v teku. "Ostanite doma. Če ste na ulicah, najdite zavetje. Izogibajte se javnim krajem in ne uporabljajte javnega prevoza." V akciji, ki poteka v avstrijski prestolnici, je aktivirana tudi WEGA, specialna enota dunajske policije. 

Reuters

Češka je zaradi terorističnega napada poostrila nadzor na meji z Avstrijo. Poostren policijski nadzor je po napadu tudi v Gradcu. Čeprav po besedah policistov ni konkretne nevarnosti, so to storili iz preventivnih razlogov.

Reuters

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je obsodil današnji teroristični napad na Dunaju. Označil ga je za odvratnega. "Naša policija bo odločno ukrepala proti temu odvratnemu terorističnemu napadu. Zadovoljen sem, da so naši policisti enega napadalca že onesposobili. Nikoli se ne bomo pustili strašiti s terorizmom in se bomo proti takšnim napadom odločno borili z vsemi sredstvi," je kancler sporočil za avstrijsko tiskovno agencijo APA, ki jo povzema STA. 

Dodal je, da Avstrija preživlja težke ure in se zahvalil pripadnikom varnostnih sil, ki tvegajo življenja za njihovo varnost. "Vsa država je v mislih z žrtvami, poškodovanimi in njihovimi bližnjimi, ki jim izrekam globoko sočutje," je še povedal Kurz. Zahvalil se je tudi evropskim voditeljem, ki so izrazili solidarnost z Avstrijo ob napadu.

EPA

Sporočil je še, da bo avstrijska vojska prevzela varovanje objektov v prestolnici, ki jih sicer varuje policija. Za to so se odločili, da se bodo lahko policisti v celoti osredotočili na boj proti terorizmu, še poroča STA.

Reuters

Nehammer je v pogovoru za avstrijsko radiotelevizijo ORF dejal, da je bilo današnje streljanje v središču avstrijske prestolnice "očiten teroristični napad", ki še poteka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Dodal je, da je bilo več ranjenih pa tudi mrtvih.  To je potrdila tudi reševalna služba, vendar pa še ne vedo natančnega števila. 

EPA
Reuters

Dunajske zdravstvene oblasti so sporočile, da je bilo ranjenih 15 ljudi, ki so jih prepeljali v bolnišnice v mestu. Od tega je najmanj sedem huje poškodovanih.

Reuters
Reuters

S posnetka, ki je zaokrožil na družbenih omrežjih, je slišati več strelov, na kraju dogodka so vse razpoložljive policijske enote.

Reuters
EPA

Motiv napadalcev, po posameznih poročanjih naj bi jih bilo celo deset, še ni znan.

EPA
Reuters

Po nekaterih informacijah naj bi napadalci napadli vsaj štiri lokacije, med njimi dve restavraciji, sinagogo in judovski center.  Napadalci naj bi zajeli več talcev.

Reuters
EPA
Reuters

Avstrijsko notranje ministrstvo je za avstrijsko tiskovno agencijo APA sporočilo, da je bil eden od policistov v streljanju v bližini trga Schwedenplatz v prvem dunajskem okrožju huje ranjen. Ali je bila tarča napada bližnja sinagoga, kot je poročalo več avstrijskih medijev, zaenkrat niso mogli potrditi, pa je povedala tiskovna predstavnica ministrstva.

Reuters
EPA
EPA

Napad naj bi spominjal na tistega, ki so ga teroristi izvedli v Parizu leta 2015. Izvedli so ga namreč na priljubljenem zbirališču v mestu, kjer ni le judovska sinagoga, pač pa tudi t.i. bermudski trikotnik s številnimi lokali v dunajskem starem mestnem jedru.

EPA
EPA
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta