(FOTO in VIDEO) V Kijev nenapovedano prispel Joe Biden in napovedal novo pomoč Ukrajini

STA, M.R.
20.02.2023 09:50

V Kijev je pripotoval ameriški predsednik Joe Biden. Predsednika ZDA je sprejel njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski, ki je obisk označil kot izjemno pomemben znak podpore Ukrajincem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joe Biden in Volodimir Zelenski v Kijevu
REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je tik pred prvo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino v Kijev prispel pred napovedanim obiskom na Poljskem.

"Joseph Biden, dobrodošli v Kijevu! Vaš obisk je izjemno pomemben znak podpore za vse Ukrajince," je Volodimir Zelenski sporočil prek Telegrama, kjer je objavil skupno fotografijo s predsednikom ZDA.

Biden je prek twitterja sporočil, da z obiskom Kijeva potrjuje zavezanost ukrajinski demokraciji, suverenosti in ozemeljski celovitosti. Ob tem je izpostavil prepričanje, da se je ruski predsednik Vladimir Putin hudo motil, ko je pred skoraj enim letom sprožil napad, misleč, da je Ukrajina šibka in Zahod razdeljen.

REUTERS

Kot so sporočili iz Bele hiše, je Biden dejal, da bo napovedal novo dobavo "kritične opreme, vključno s topniškim strelivom, protioklepnimi sistemi in radarji za nadzor zračnega prostora".

Reuters

Zelenski se je na skupni novinarski konferenci zahvalil Bidnu za obisk. "Ta pogovor nas vodi bližje k zmagi," je sporočil ukrajinski predsednik in ob tem dodal, da potekajo pogajanja o dobavah novih raket dolgega dosega.

REUTERS

Biden je povedal, da je bil namen Rusije "zbrisati Ukrajino z zemljevida", a da "Putinova osvajalska vojna" ne uspeva.

REUTERS

Gre za Bidnov prvi obisk Ukrajine od začetka ruske invazije. Ob njegovem prihodu v Kijev so se oglašale sirene, ki opozarjajo na nevarnost raketnega napada.

EPA

Po navedbah časnika New York Times je Biden v Ukrajino prispel z vlakom iz Poljske. Njegov obisk je bil vse do zadnjega skrit pred javnostjo, ameriški uradniki pa so vztrajno zavračali ugibanja o Bidnovi poti v Ukrajino.

Kot poroča BBC, je Biden v Kijev prispel na dan, ko v Ukrajini obeležujejo smrt 107 protestnikov, ki so izgubili življenje v t. i. majdanski revoluciji pred devetimi leti.

Govorice, da naj bi bil Biden na poti v Kijev, so začele krožiti že zjutraj, ko so se na nekaterih ulicah v središču mesta med drugim pojavile cestne zapore. Nekaj ur pozneje je Biden Kijev že zapustil.

ZDA so ključna zaveznica Ukrajine, ki ji izdatno pomagajo z moderno vojaško opremo. Biden je Zelenskega gostil v Washingtonu 21. decembra lani, kar je bila sploh prva pot v tujino ukrajinskega predsednika od začetka vojne.

Ob takratnem obisku je ameriški državni sekretar Antony Blinken napovedal nov paket pomoči za Ukrajino, s katerim se je vrednost ameriške vojaške pomoči Ukrajini od nastopa Bidnove vlade povečala na 21,9 milijarde ameriških dolarjev.

Biden je sicer ob obletnici ruske ofenzive na Ukrajino napovedal obisk v Evropi. Jutri naj bi imel pomemben nagovor v poljski prestolnici.

Rusija naj bi razglasila zasedbo Bahmuta

Rusija bo ob obletnici napada na Ukrajino ne glede na dejansko stanje na terenu razglasila zavzetje mesta Bahmut, v svojem jutranjem poročilu obveščevalcev poroča britansko ministrstvo za obrambo.

Zapisali so, da ruske sile nadaljujejo več ofenzivnih operacij na vzhodu Ukrajine. Tako naj bi Rusi nadaljevali napade na mesta Vugledar, Kremina in Bahmut, britanski obveščevalci pa trdijo, da so pri tem utrpeli velike izgube. 

Ukrajinski vojaki v Bahumutu.
Reuters

"Verjetno bo Rusija razglasila padec Bahmuta v trenutku, ki sovpada z obletnico vojne ne glede na dejansko stanje na terenu," so tudi zapisali britanski obveščevalci. Rusi namreč Bahmut skušajo zavzeti že od lanskega julija, mesto pa je popolnoma uničeno. Do sedaj jim je uspelo zavzeti nekaj vasi v okolici. 

Zelenski pa je dejal, da bo ukrajinska vojska še naprej branila Bahmut, a ne več za vsako ceno. Bahmut leži v regiji Doneck, pred vojno je tam živelo okoli 70 tisoč ljudi, ukrajinski uradniki pa ocenjujejo, da je v mestu po večmesečnem ruskem obleganju ostalo manj kot 5000 civilistov. "Ne gre za veliko mesto. Kot številna druga mesta v Donbasu so tudi tega Rusi popolnoma uničili. Za nas ga je pomembno obraniti, a ne za vsako ceno, ne, če bodo vsi umrli," je povedal Zelenski, ki je govoril za italijanski dnevni časnik Corriere Della Serra. 

Ukrajinski vojak pri Bahmutu
Reuters

Zelenski: Macron zapravlja svoj čas z Rusijo

Komentiral je tudi petkove besede francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Dejal je, da zapravlja čas s poskusi dialoga z Rusijo. Ocenil je namreč, da gre za nekoristen dialog. "Macron zapravlja svoj čas. Prišel sem do zaključka, da ne moremo spremeniti ruskega stališča. Če so se odločili v sanjah ponovno zgraditi staro sovjetsko carstvo, pri tem ne moremo ničesar storiti," je povedal Zelenski.

Macron je v petek dejal: "Za razliko od nekaterih drugih ljudi sam ne mislim, da mora biti naš cilj popolni poraz Rusije ali napad na Rusijo na lastnem ozemlju. Nekateri želijo predvsem zlomiti Rusijo. To nikoli ni bilo in tudi nikoli ne bo stališče Francije," je povedal Macron.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta